A. de Jong
A. de Jong Froot 7 mei 2018

Donald Trump-ijsberg moet aantonen dat ‘global warming’ toch echt wel een dingetje is

Project Trumpmore is een poging om Donald Trump eindelijk eens duidelijk te maken dat de opwarming van de aarde toch echt wel een dingetje is. Het gaat om een enorme ijsberg in het Noordpoolgebied, waarin milieu-organisatie Melting Ice een sculptuur van de huidige president van de Verenigde Staten probeert te maken. Met daarbij de retorische vraag: zou het gezicht van Donald Trump honderdduizenden jaren bestaan of zou het smelten?

Project Trumpmore vs. Mount Rushmore

Project Trumpmore is een parodie op het welbekende Mount Rushmore. Dit is een Amerikaans nationaal monument, gelegen in de Black Hills nabij Keystone, South Dakota. Het toont 18 meter hoge, uit graniet gehakte portretten van vier Amerikaanse presidenten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Het monument herdenkt de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten. Project Trumpmore staat symbool voor de ondergang.

Donald Trump heeft al vaker aangegeven dat hij droomt van een plekje op Mount Rushmore. Qua grootte wordt zijn droom werkelijkheid; de sculptuur is van hetzelfde formaat als de bovengenoemde presidenten. Maar het gaat hier natuurlijk niet om verering.

Hoe snel smelt Donald Trump?

“De opwarming van de aarde is een van de belangrijkste kwesties en onderwerpen van vandaag. Er zijn nog steeds mensen, mt Donald Trump voorop, die dit betwijfelen. We willen het monument bouwen, zodat we kunnen zien hoe snel het smelt. Vaak geloven mensen alleen maar iets als ze het met hun eigen ogen zien”, aldus Nicolas Prieto van Melting Ice.

Project Trumpmore moet gerealiseerd worden via crowdfunding. Als er genoeg geld (400.000 euro) is ingezameld, gaat een team van Finse en Mongoolse ijskunstenaars de immens grote sculptuur maken. Dit gebeurt op volgens de organisatie op een manier die niet of nauwelijks belastend is voor de omgeving.

De locatie van de ijsberg is nog niet bekend. Wel is uit de doeken gedaan dat het smeltproces te volgen is via YouTube. Meer informatie vind je op de website van Project Trumpmore.

Reageer op artikel:
Donald Trump-ijsberg moet aantonen dat ‘global warming’ toch echt wel een dingetje is
Sluiten