Alex Ebbers
Alex Ebbers Article 1 dec 2014

Dit zijn wat ons betreft de goorste woorden van de Nederlandse taal

Soms hoor je iemand een woord gebruiken dat je het liefst zo snel mogelijk weer uit je geheugen wist. Niet per se omdat het woord een nare betekenis heeft, maar gewoon omdat het woord zo vies klinkt. Daarom hebben we hier een aantal woorden voor je op een rijtje gezet waarvan je spontaan kokhals neigingen krijgt.

Vlezig

vle·zig (bijvoeglijk naamwoord) – Dik; mollig

In principe is er natuurlijk niks mis met dit woord, het is gewoon een ander woord voor dik. Maar laten we het dan ook gewoon lekker bij dik houden. Waarom zou iemand er vrijwillig voor kiezen om het woord vlezig te gebruiken?

Bron: Giphy

Korst(je)

korst (de; v(m); meervoud: korsten) – Harde droge oppervlakte van iets dat week is

Die beschrijving alleen al… Een korst op zich is al ranzig, en dan komt er ook nog zo’n vies woord bij. Beetje te veel van het goede, niet?

Bron: Giphy

Vlek

vlek (de; v(m); meervoud: vlekken) – plek die anders gekleurd is dan de omgeving

Als je die beschrijving ziet is er op zich niks mis mee, toch? Totdat je het woord hoort wat erbij komt: vlek. Dan klinkt het meteen alsof iemand een hele lading drap over iets heen heeft gemorst, waardoor er nu een enorme vlek zit.

Bron: Giphy

Aankoeken

aan·koe·ken (koekte aan, is aangekoekt) – Met vuil, aanslag bedekt worden

Als iemand eten staat te maken en vervolgens vertelt dat het een beetje is ‘aangekoekt’ ben je vrij snel je eetlust verloren.

Bron: Aankoeken

Schurft

schurft (de; v(m) – Besmettelijke huidziekte

Schurft wordt ook gebruikt als scheldwoord. Zo kun je bijvoorbeeld ‘de schurft aan iemand hebben’. In die context is het woord eigenlijk wel op zijn plaats, je laat iemand namelijk precies weten hoe je over hem denkt. Maar denk vooral niet aan de huidziekte schurft.

Bron: schurft

Pulken

pul·ken (pulkte, heeft gepulkt) – Peuteren; met de vinger of een puntig voorwerp ergens iets uit halen

Soms hoor je ouders tegen hun kind zeggen: ‘Zit niet zo in je neus te pulken!’ waarna er een enorme sliert snot uit diezelfde neus verschijnt. Alleen dat woord (en de nasleep ervan) zou al een reden zijn om geen kinderen te nemen.

Bron: Gihpy

Klont

klont (de; m en v; meervoud: klonten) – brok van een bep. stof, m.n. een aan elkaar klevende massa

Een klont is eigenlijk nooit goed. Neem bijvoorbeeld klonterige melk. Ooit wel eens een slok melk gehad die flink over datum is? Dan weet je ook dat klonten niet fijn zijn.

Bron: Giphy

Kluiven

klui·ven (kloof, heeft gekloven) – Vlees bij kleine beetjes met de tanden van een bot afbijten

Door dit woord is het eten van spareribs nooit meer hetzelfde.

Bron: Giphy

Zompig

zom·pig, som·pig (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) – Drassig, moerassig

Zompig. Een zompige cake, een zompig doekje, een zompig stuk brood. Als iets zompig is, is de kans groot dat er iets niet helemaal goed is gegaan.

Bron: Giphy

Vel(letje)

vel (het; o; meervoud: vellen; verkleinwoord: velletje) – Huid van een menselijk of dierlijk lichaam; Omhulsel van worst

We hebben het allemaal, vel. En het is zo’n normaal woord, maar het klinkt zo ongelooflijk vies! En van vooral als verkleinwoord: ‘velletje’. Bah!

Bron: Giphy

Duster

dus·ter (de; m; meervoud: dusters) – Lang, licht kledingstuk

Een duster is een soort van ochtendjas, niets mis mee dus. Maar noem het dan ook gewoon een ochtendjas, of desnoods een kamerjas. Waarom nou een duster?

Bron: Giphy

Vleespet

vlees·pet (de; v(m); meervoud: vleespetten) – Kaal hoofd
‘Omdat ik wat ouder word, begint mijn vleespet naar voren te komen.’ Hoe ranzig kan je het woord ‘kaal’ laten klinken?

Bron: Giphy

Pluk(je)

pluk (de; m; meervoud: plukken) – handvol; toef, bosje

Een plukje haar. Vooral als verkleinwoord is het woord ‘pluk’ niet om aan te horen. Het doet denken aan het plukje haar dat je tante op haar kin heeft zitten.

Bron: Giphy

Wondvocht

wond·vocht (het; o) – Vocht dat zich bij ontstekingen afscheidt

Als je visite hebt en je wilt dat die zo snel mogelijk vertrekken, probeer deze dan eens: ‘Ja ik heb dus een wond en daar komt allemaal wondvocht uit.’ Moet jij eens kijken hoe snel iedereen weg is.

Bron: Giphy

Moederkoek

moe·der·koek (de; m; meervoud: moederkoeken) – Placenta

De geboorte van een kind is natuurlijk iets prachtigs. Maar zo’n woord als moederkoek kan het dan toch wel aardig verpesten. En wist je dat sommige mensen de moederkoek zelfs opeten? Fijne gedachte hè?

Bron: Giphy
Reageer op artikel:
Dit zijn wat ons betreft de goorste woorden van de Nederlandse taal
Sluiten