Dit zijn de slechtste (en onveiligste) wachtwoorden die in 2016 werden gebruikt

Minimaal 8 karakters, maximaal 13, minstens één cijfer én een speciaal teken en oja, ook nog graag een hoofdletter! Ja, we begrijpen heel goed dat het soms haast onmogelijk is om een sterk wachtwoord te verzinnen dat óók nog eens aan de eisen voldoet. En heb je er eindelijk een gevonden, dan moet je ‘m ook nog eens zien te onthouden, aangezien je inmiddels al zó veel verschillende wachtwoorden hebt… Maar hoe vervelend het ook is, al deze eisen beschermen jou en je account wel beter tegen mogelijke hackers-aanvallen.

En toch zijn er ontzettend veel mensen die voor de makkelijke weg kiezen en een simpel en heel voorspelbaar wachtwoord te kiezen. Een wachtwoord dat zo zwak is dat het ook ontzettend makkelijk te hacken is. Zo zijn er, volgens Time, nog altijd mensen die ‘password’ (of in het Nederlands dus ‘wachtwoord’) als wachtwoord kiezen. Ook is een cijferreeks zoals ‘123456’ of enkele woorden van favoriete sporten als ‘football’ favoriet onder de niet zo creatieve wachtwoord-verzinners.

Maar er zijn nog veel meer slechte (en dus onveilige) wachtwoorden. Splashdata, een wachtwoord manager, stelt elk jaar een lijst samen van de slechtste wachtwoorden die zijn gelekt door hackers, voornamelijk in Noord-Amerika en West-Europa. En het zal vast geen verrassing zijn dat degene die een super voorspelbaar (lees: zwak) wachtwoord hebben ook degene zijn die het vaakst gehackt worden.

En dit is de volledige lijst van 25 slechtste wachtwoorden die in 2016 zijn gebruikt:

123456
password
12345
12345678
football
qwerty
1234567890
1234567
princess
1234
login
welcome
solo
abc123
admin
121212
flower
passw0rd
dragon
sunshine
master
hottie
loveme
zaq1zaq1
password1

En? Zat jouw wachtwoord er tussen? 😉

Hoe je het best een sterk wachtwoord kunt maken? Dat leggen onze broertjes van WANT je hier uit. Of je gebruik een password generator natuurlijk.

Omslagfoto: Flickr – Automobile Italia

Reageer op artikel:
Dit zijn de slechtste (en onveiligste) wachtwoorden die in 2016 werden gebruikt
Sluiten