Dit zijn 16 legendarische jazzmuzikanten. Onthouden om nooit meer te vergeten!

Max Bollen 19 nov 2014 Froot

De muziekstijl jazz is geboren in Amerika en kan gezien worden als een weerspiegeling van de culturele diversiteit van het land. Het werd vooral gespeeld door de Afro-Amerikaanse bevolking. Als je naar de kern kijkt, dan vind je de openheid naar andere soorten muziek, maar ook improvisatie door persoonlijke expressie. Dit betekent dat je vele verschillende vormen van jazz kunt tegenkomen, wanneer je terugblikt in de geschiedenis.

Jazz is een heel eind gekomen. Vroeger was het een muziekstijl die vooral op straat en in kleine pubs werd gespeeld. Tegenwoordig vind je het terug in concerthallen en op grote festivals. Maar dit is niet van de een op de andere dag gebeurd. Daar zijn iconen voor nodig geweest, belangrijke muzikanten die de muziekstijl naar een groter publiek brachten. En dit zijn er vijftien van:

Charles Mingus


Charles Mingus was een Afro-Amerikaanse jazzmuzikant en hij verdiende roem voor zijn onderscheidende prestaties als bassist en voor zijn vernieuwend werk als componist. Hij werd geboren op 22 april 1922 in Nogales, Arizone, maar groeide op in Los Angeles. De beroemde muzikant speelde met niemand minder dan Louis Armstrong en Charlie Parker. Hij leed aan depressie, maar ondanks de ziekte maakte Charles in de jaren ’70 toch ene succesvolle comeback. Hij overleed in Cuernavaca, Mexico op 5 januari 1979.

Herbie Hancock


Herbie Hancock was een jazz-componist, bassist en pianist met een rijk en divers aanbod aan liederen, zoals Maiden Voyage en Rockit. Herbie werd geboren op 12 april 1940 in Chicago, Illinois. In zijn carrière heeft hij onder andere gewerkt met Donald Byrd en Miles Davis, terwijl hij ondertussen bezig was met het ontwikkelen van zijn eigen debuutalbum, Taking’ Off. Ook heeft Herbie een Academy Award en een aantal Grammy Awards gewonnen.

Benny Goodman


Benny Goodman werd ook wel The King of Swing genoemd. Hij was als klarinettist en componist verantwoordelijk voor verschillende hitsingles, nog in de jaren voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Benny verliet het schoolleven al op een leeftijd van veertien jaar en hij trad toe tot de American Federation of Musicians. In de jaren ’30 bereikte Benny zijn hoogtepunt, toen swing razend populair was.

Dave Brubeck


Dave Brubeck was een Amerikaanse jazzpianist en componist, welbekend om zijn ongebruikelijke maatsoorten in de jazz. Ook stond hij bekend om zijn liederen, zoals In Your Own Sweet Way en The Duke. Dave werd geboren in Concord, Californië op 6 december 1920. Hij werkte als een jazzpianist voordat hij het Dave Brubeck Quartet begon in 1951. Het lied Take Five is zijn bekendste opname ooit. Het nummer is gecomponeerd door de saxofonist Paul Desmond en het album Time Out, waar het lied onderdeel van was, bleek het eerste jazzalbum te worden met meer dan een miljoen verkochte exemplaren. Dave stierf op 5 december 2012, op een leeftijd van 91 jaar.

Ella Fitzgerald


Ella Fitzgerald, ook wel bekend als The First Lady Of Song, was een Amerikaanse jazz-zangers. Met haar dertien gewonnen Grammy Awards werd ze beschouwd als één van de grootste jazz-vocalisten ooit. Na een moeilijke jeugd, wendde Ella zich tot het zingen. Nadat ze in een amateurwedstrijd werd ontdekt, debuteerde Ella in het Apollo Theater in 1934. Ze schreef geschiedenis door als eerste Afro-Amerikaanse vrouw een Grammy Award te winnen. Tot op de dag van vandaag verkocht ze meer dan 40 miljoen albums en haar songbooks op Verve Records behoren tot de schatten van het Amerikaanse lied. Ella stierf in Californië in 1996.

Dizzy Gillespie


Dizzy Gillespie werd geboren op 21 oktober 1917 in Cheraw, South Carolina. In de jaren ’30 begon hij zijn carrière door te werken in prominente swingbands, waaronder die van Benny Carter en Charlie Barnet. Later creëerde hij zijn eigen band en ontwikkelde hij zijn eigen stijl, die bekend staat als bebop. Hij werkte met muzikale grootheden waaronder Cab Calloway, Ella Fitzgerald en Duke Ellington. Een paar van zijn beste composities zijn Oop Bob Sh’ Bam, Groovin’ High en Salt Peanuts. Dizzy stierf in New Jersey in 1993. Vandaag de dag wordt hij gezien als één van de meest invloedrijke figuren van jazz en bebop.

Billie Holiday


Billie Holiday werd geboren op 7 april 1915 in Philadelphia, Pennsylvania en ze was één van de meest invloedrijke jazz-zangeressen aller tijden. Ze had een bloeiende carrière voor vele jaren, voordat ze haar strijd verloor tegen haar drugsverslaving. Billie’s autobiografie werd verfilmt in 1972 onder de naam Lady Sings the Blues. In 2000 werd ze toegelaten tot het Rock and Roll Hall of Fame museum.

Oscar Peterson


Oscar Peterson werd geboren op 15 augustus 1925 in Montreal, Canada. Hij verhuisde naar de Verenigde Staten in 1949 om vervolgens een bekende jazzpianist en componist te worden in de jaren ’50, ’60 en ’70. Oscar speelde met veel van de grootste muzikanten uit zijn tijd. Zijn opnames wonnen hem acht Grammy Awards en hij speelde in het openbaar tot 2006. Een jaar later stierf de man aan een leveraandoening.

Thelonious Monk


Thelonious Monk is één van de grootste jazzmuzikanten aller tijden en één van de eerste muzikanten die zichzelf in de moderne jazz en bebop ging bemoeien. Voor een groot deel van zijn carrière speelde de jazzmuzikant met kleine groepen op Milton’s Playhouse. Veel van zijn composities zijn welbekende jazznummers geworden, waaronder Well You Needn’t, Blue Monk en Round Midnight.

John Coltrane


John Coltrane was een Amerikaanse jazzsaxofonist en hij wordt gezien als één van de belangrijkste en meest invloedrijke vernieuwers in de geschiedenis van jazz. Hij werd geboren op 23 september 1926 in Hamlet, North Carolina. John speelde in nachtclubs tijdens de late jaren ’40 en de vroege jaren ’50, maar ook op opnames van muzikanten als Dizzy Gillespie en Earl Bostic. De eerste opgenomen solo van John is te horen in het lied We Love To Boogie van Dizzy in 1951. John werd eenmaal bekend toen hij zich bij het Miles Davis Quintet voegde in 1955. Twaalf jaar later stierf de beste man aan leverkanker in Long Island, New York.

Nat King Cole


Nat King Cole werd geboren op 17 maar 1919 in Montgomery, Alabama. Cole was een Amerikaanse muzikant die voor het eerst aan de bekendheid kwam als jazzpianist. Hij dankt het grootste deel van zijn muzikale roem aan zijn zachte baritonstem, die hij gebruikte om te presteren in de bigband- en jazz-genres. In 1956 werd Cole de eerste Afro-Amerikaanse artiest die een verscheidenheid aan televisieseries mocht maken. Voor vele blanke gezinnen was Cole de eerste zwarte man die elke avond werd verwelkomd in hun woonkamer. Hij handhaafde de wereldwijde populariteit tot op de dag dat hij stierf in 1965.

Charlie Parker


Charlie Parker was een legendarische Grammy Award-winnende jazzsaxofonist die, samen met Dizzy Gillespie, de uitvinder was van de muziekstijl genaamd bebop. Parker werd geboren op 29 augustus 1920 in Kansas City. Hij speelde met veel verschillende bands samen totdat hij in 1944 een team vormde met Gillespie. Vanaf dat moment in de geschiedenis, brak bebop definitief door als dé eigentijdse jazzvorm. In 1949 vond Parker zijn Europese debuut plaats en enkele jaren later gaf hij zijn allerlaatste optreden ooit. Hij stierf een week later in 1955 in New York City.

Miles Davis


Davis is de hoofdrolspeler in de ontwikkeling van jazz. Hij werd geboren in Illinois in 1926. Op een leeftijd van pas achttien jaar oud vertrok hij naar New York City om zijn muziekdroom na te leven. Gedurende zijn hele leven stond hij aan het roer bij de grootste veranderingen in de muziekstijl. In totaal won Davis negen Grammy Awards. Hij stierf op 28 september in 1991 aan een hartaanval.

Duke Ellington


Duke Ellington werd geboren op 29 April 1899 in Washington, D.C. Hij was een zeer belangrijk persoon in de geschiedenis van jazz. Zijn carrière duurde meer dan een halve eeuw en gedurende die periode componeerde Ellington meer dan duizend nummers. Hij creëerde één van de meest onderscheidende geluiden in de westerse muziek. Hij bleef, wat hij noemt, American Music spelen tot zijn dood in 1974.

Louis Armstrong


Louis Armstrong werd geboren op 4 augustus 1901 in New Orleans. Hij was een Amerikaanse jazztrompettist, maar stond vooral bekend als een zanger en entertainer. Hij had meerdere bijnamen, waaronder Satchmo, Pops en later Ambassadeur Satch. Hij werd vanaf de jaren ’20 bekend. Armstrong beïnvloedde ontelbare muzikanten met zowel zijn gedurfde trompetstijl als de unieke vocale stem. Zijn charismatische podiumpresentaties lieten een goede indruk achter bij velen, binnen en buiten de jazzwereld. Hij nam veel verschillende nummers op in zijn carrière, waarvan de bekendste Star Dust, La Via En Rose en What a Wonderful World zijn. Hij overleed in zijn eigen huis in Queens, New York op 6 juli 1971.

Sarah Vaughan


Sarah Vaughan zag op 27 maart 1924 het levenslicht in Newark, New Jersey. Tot op de dag van vandaag wordt zij gezien als een van de grootsten in haar vak, net als Billie Holiday en Ella Fitzgerald. De combinatie van haar enorme bereik en het expressieve stemgeluid zorgde ervoor dat zij zich wist te onderscheiden.

Heb jij het idee dat we een legende uit de jazzwereld zijn vergeten? Of misschien vind je dit artikel zo geweldig en wil je ons dit graag laten weten. Laat dan even een berichtje achter op onze Facebook of Twitter.

Reageer op artikel:
Dit zijn 16 legendarische jazzmuzikanten. Onthouden om nooit meer te vergeten!
Sluiten