Froot 13 mei 2017 Jeremy Houweling

Dit zijn 13 van de gevaarlijkste wegen ter wereld

Klaag je in Nederland wel eens over slechte en gevaarlijke wegen? Dan ken je sommige wegen buiten onze landsgrenzen nog niet. Toch moeten vele mensen daar elke dag weer met gevaar voor eigen leven overheen. En ja, sommige wegen zien er op het eerste gezicht nog best veilig uit, maar schijn bedriegt. We zetten 14 van de gevaarlijkste en meest verraderlijke wegen op een rijtje.

1. ‘Train to the Clouds’, Argentinië

Tijdens deze 217 kilometer durende trip, passeert de trein 21 tunnels, 42 bruggen en viaducten en 2 spiralen. De naam van deze treinreis is romantisch, maar zoals je ziet, kan het je behoorlijk wat kippenvel geven. Toch is de naam toepasselijk, want soms ga je ook echt door de wolken heen.

2. Maeklong Railway Market, Thailand

Op het eerste gezicht lijkt dit een gewone markt, niks aan de hand. Maar het is op deze markt wel degelijk gevaarlijk. De markt ligt namelijk op het spoor waar een paar keer per dag een trein langs komt. Gelukkig worden de mensen met een fluitje gewaarschuwd en kunnen ze razendsnel hun spullen van het spoor afhalen zodat de trein kan passeren.

3. Pamban Railway Bridge, India

Deze brug verbindt het vaste land van India met het gelijknamige eiland. In 1964 was de brug door een extreem sterke wind totaal verwoest. Dat is vandaag de dag ook nog de reden waarom de brug sluit wanneer de windsnelheden boven de 55 kilometer per uur komen.

4. Karakoram Highway, Pakistan — China

De 1,3 kilometer lange weg Karakoram wordt gezien als ‘s werelds hoogste officiële snelweg die er bestaat. Het hoogste punt is maar liefst 4,6 kilometer hoog. Flinke zomerse buien maken de weg soms extreem gevaarlijk omdat het water de kracht heeft aardverschuivingen te veroorzaken. In de winter is de weg gesloten omdat de kans dan groot is op lawines.

5. Weg door Salar de Uyuni, Bolivia

Een lange snelweg middenin de kurkdroge Salar de Uyuni in Bolivia. Meer dan 3000 meter boven het zeelevel. De lokale landschappen zijn er zo ongewoon dat je er makkelijk in kunt verdwalen. De hulp van je mobiele telefoon kan je ook snel vergeten, want door het zeer slechte bereik zijn de meesten daar waardeloos. In de nacht kan de temperatuur dalen tot -30°C. Ga hier dan ook nooit alleen op pad, maar altijd in een groep.

6. Weg door Skippers Canyon, New Zeeland

Vele gaten en kliffen, steile afdalingen, scherpe bochten, hangbruggen en vernauwingen van de weg. Daar moet je het mee doen tijdens de tocht door Skippers Canyon. Lokale autoverhuurbedrijven bieden dus vanzelfsprekend geen verzekering voor degenen die deze route nemen.

7. De James W. Dalton Highway, Alaska, VS

Maar 175 kilometer van de 666 is bedekt met asfalt. De rest van de reis moet je het doen met grind. Langs de gehele weg zijn maar 3 stopplaatsen, 3 tankstations en maar 1 medisch centrum. Gelukkig houdt de lokale politie alles scherp in de gaten voor degenen in nood.

8. De ‘neus van de duivel” spoor, Ecuador

‘De neus van de duivel’ is een spoorweg die gebouwd is op de gelijknamige berg op een hoogte van 800 meter. Tot voor kort konden toeristen nog boven op de treinwagon zitten, maar nu is dat verboden. Het lijkt ons duidelijk waarom…

9. Tianmen Mountain Road, China

Deze 11 kilometer lange weg heeft maar liefst 99 scherpe bochten die je uiteindelijk naar de top van de Tianmen berg leiden. Eenmaal boven vind je daar een boeddhistische tempel. De afstand tussen sommige bochten is soms minder dan 200 meter, dus bestuurders moeten heel voorzichtig zijn.

10. Leh-Manali Highway, India

De Leh-Manali Highway gaat door verschillende hoge bergpassen. Deze weg zit dan ook 4 tot 5 kilometer hoog, maar dat is niet het gevaarlijkste. De wegen zijn enorm smal waardoor je makkelijk een grote slipper kunt maken. Toch weerhoudt het de lokale bevolking niet er geen gebruik van te maken en soms met een redelijke snelheid…

11. Passage du Gois, Frankrijk

Deze weg over het water ziet er veilig uit, maar wanneer het vloed begint te worden, moet je maken dat je wegkomt. De weg wordt dan overspoeld met water en kan op het hoogste puntje van de vloed zelfs 4 meter onder water liggen. De weg is dan ook maar twee keer per dag toegankelijk voor gebruikers.

12. Guoliang Tunnel, China

Deze tunnel is 1,2 kilometer lang en is dwars door de bergketen heen gebouwd. De tunnel is in de jaren ’70 met alleen maar handgereedschap gebouwd. Voor bestuurders is het echter niet de meest veilige weg, want de tunnel is tot zijn maximale breedte maar 4 meter. Voorzichtig rijden dus.

13. Eyre Highway, Australië

Goed asfalt, een gewone, vlakke weg. Wat kan er mis gaan? Nou, heel veel. Het aantal ongelukken op deze extreem lange weg is behoorlijk hoog. De weg, die ver van de bewoonde wereld ligt, kan door de eentonigheid zo slaapverwekkend zijn, dat mensen ook echt in slaap vallen achter het stuur. Met als gevolg een ongeluk.

Bekijk ook: De 10 spectaculairste wegen om te rijden

Reageer op artikel:
Dit zijn 13 van de gevaarlijkste wegen ter wereld
Sluiten