Dit is hoe het waargebeurde verhaal van Disneyprinses Pocahontas écht ging

Voor haar films haalt Disney vaak de inspiratie uit sprookjes. Zo is ‘De kleine zeemeerin’ gebaseerd op een sprookje van Hans Christan Andersen, ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’ op een sprookje van de gebroeders Grimm en ‘Aladdin’ op de verhalen van duizend-en-één-nacht. Bij de film Pocahontas uit 1995 wordt van de sprookjesinspiratie afgeweken. Deze film is namelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Pocahontas en John Smith volgens Disney | Bron: Disney

Dus Pocahontas heeft echt bestaan?

Jazeker, Pocahontas heeft echt bestaan. Ze leefde rond 1600 in wat nu de staat Virginia is en was de dochter van het stamhoofd van de Powhatan Indianen. Pocahontas is trouwens een bijnaam, die zoiets als speels kind betekent, de echte naam van Pocahontas is Matoako.

In 1608 hoort de wereld voor het eerst over Pocahontas. Ze wordt beschreven door de avonturier John Smith, die we natuurlijk ook wel kennen uit de film. In zijn reisverslag vertelt John Smith dat de ongeveer tien- tot twaalfjarige Pocahontas haar vader tegenhield toen die hem wilde doden. Ook bezoekt ze wel eens John Smith en de andere Engelsen in het pas gevestigde Jamestown om hen eten te brengen en met de kinderen te spelen.

John Smith | Bron: Onbekend – Wikipedia

En dan worden John Smith en Pocahontas verliefd?

Nee, dat gebeurt niet. Vergeet niet dat Pocahontas nog maar aan het begin van het tienerjaren staat. John Smith is al achter in de twintig als hij naar ‘De nieuwe wereld’ gaat. Waarschijnlijk trouwde Pocahontas in het waargebeurde verhaal wel met de strijder Kocoum, die we natuurlijk ook uit de Disneyfilm kennen, en woonde ze een aantal jaar bij hem en zijn familie.

In 1613 gebeurde er iets wat het leven van onze Disneyprinses dramatisch veranderd. Pocahontas wordt als gijzelaar gevangen genomen tijdens spanningen tussen de indianen en de Engelsen. De Engelsen hoopten de dochter van het stamhoofd te kunnen ruilen tegen gevangen genomen kolonisten.

Maar dat gebeurt niet in de film…

Als gijzelaar heeft Pocahontas het echter wel redelijk goed naar haar zin. Ze vindt de Engelsen zelfs zo interessant dat ze zich tot het Christendom laat bekeren en de Engelse naam Rebecca aanneemt. Toen ze terug kon gaan naar haar volk besloot ze dan ook om dit niet te doen en bij de Engelsen te blijven. In 1614 trouwde ze zelfs met een Engelse man.

De doop van Pocahontas | Bron: John Gadsby Chapman

John Smith?

In 1614 was John Smith al lang weg uit Virginia. Hij was in 1609 teruggegaan naar Engeland om zijn verwondingen te laten behandelen. In 1914 was hij echter weer terug in een ander deel van ‘De nieuwe wereld’, maar Pocahontas had hij al jaren niet gezien. Pocahontas dacht zelfs dat hij dood was, aangezien de Engelsen dat haar verteld hadden. Zij trouwde dus met een andere John. Namelijk John Rolfe.

John Rolfe en Pocahontas | Bron: Onbekend

Met John Rolfe woonde Pocahontas, die nu Rebecca Rolfe genoemd werd, twee jaar op een tabaksplantage in Virginia. Door het huwelijk namen de spanningen tussen de Powhatan en de Engelsen af. In 1616 ging de familie Rolfe, die in 1615 uitgebreid was met zoon Thomas Rolfe, naar Engeland.

Gravure van Pocahontas | Bron: Simon van de Passe

In Londen werd Pocahontas als een echte prinses ontvangen. Ook waren mensen erg nieuwsgierig naar de vrouw die van zo ver weg kwam. Pocahontas was een echte bezienswaardigheid. Ook kwam ze er in Engeland achter dat John Smith helemaal niet dood was, ze kwam hem zelfs weer tegen.

Standbeeld voor Pocahontas in Gravesend | Bron: Wikipedia

Worden ze nu dan verliefd?

Nee, er was geen tijd voor een romance. In 1617 ging de familie Rolfe weer op reis om terug naar de tabaksplantage in Viriginia te gaan. Onderweg op het schip werd Pocahontas echter erg ziek. In Gravesend werd ze aan land gebracht, om daar in de armen van haar echtgenoot te sterven. Virginia zou ze dus nooit meer terug zien. (KC)

Meer vreemde geschiedenis-verhalen lezen? Check dan onze basket die er vol mee staat!

Reageer op artikel:
Dit is hoe het waargebeurde verhaal van Disneyprinses Pocahontas écht ging
Sluiten