Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 5 sep 2016

Dit is het allereerste onderwaterportret ooit gemaakt

Het wordt wel de eerste onderwaterfoto genoemd en ook de eerste onderwater-selfie. Maar eigenlijk is het geen van beiden… Het portret van Emil Racovitza is gemaakt door Louis Marie Auguste Boutan in 1899 en is waarschijnlijk het allereerste onderwaterportret dat ooit is gemaakt.

De precieze details over deze fotograaf zijn lastig te achterhalen maar een aantal dingen is wel duidelijk: het is geen selfie. Het is een portret van de Roemeense oceanograaf en bioloog Emil Racovitza, en het is gemaakt door Louis Boutan in Banyuls-sur-Mer in het zuiden van Frankrijk.

Wie verder doorzoekt in de beschikbare informatie komt een hele hoop andere informatie tegen. Velen claimen dat het een zelfportret is, gemaakt in 1893, dat de sluitertijd 30 minuten lang was en dat Boutan bedwelmd werd door stikstofnarcose. Ook is er meer bekend over de plek waar deze foto is gemaakt… Namelijk 50 meter diep. Wow!

Het bordje dat Emil vasthoudt staat verkeerd om en wie z’n best doet kan lezen dat er ‘photographie sous marine’ op staat.

Of het echt op 50 meter diepte was, lijkt moeilijk te achterhalen. Ook het jaartal 1893 klopt niet: dit was het jaar waarin Boutan voor het eerst de camera ontwikkelde. Hij nam wel wat onderwaterfoto’s in dat jaar, maar dit portret is toch echt pas zes jaar later, in 1899, gemaakt.

Reageer op artikel:
Dit is het allereerste onderwaterportret ooit gemaakt
Sluiten