Mark
Mark Article 11 apr 2015

Dit is de Romeinse keizer Elagalabus (18). En zijn daden moet je lezen om ze te geloven

Wanneer de Romeinse keizer Caracalla in het jaar 271 vermoord wordt, is de opvolger de veertienjarige Elagalabus. Zonder twijfel is hij een van de meest decadente keizers uit het Romeinse rijk.

Klinkt goed. Vertel!

Waar moeten we beginnen? Elagalabus kon bijvoorbeeld intens genieten van een bordje rijst, besprenkeld met puur goud. Ook is hij een van de eersten die een loterij organiseert. Een beetje jammer is wel dat de prijzen bestaan uit bijen en dode honden. De loterijtickets worden per katapult het publiek in gelanceerd, maar heel soms wisselde hij de papiertjes in voor levende slangen. Elagalabus zal uiteindelijk slechts 4 jaar regeren, maar in die korte tijd weet hij zo’n waslijst aan wandaden te plegen, dat het eigenlijk vier jaar te lang is. Voor de mensen die onder zijn heerschappij leven dan, later lachen we erom.

Gezellige vent; die Elagaladinges…

Nou, Elagalabus heette eigenlijk Bassianus. Zijn vader is senator en zijn moeder het nichtje van de dan al vermoorde compleet krankzinnige keizer Caracalla. Wanneer Bassianus een intense belangstelling voor de Syrische god El-Gabal ontwikkelt en hogepriester van een cultus wordt, verandert hij zijn naam naar Elagalabus.

Om zijn god te eren, eist hij dat dagelijks hele veestapels worden afgeslacht op enorme altaren. Ook laat hij een tempel bouwen op de Palatijn, een van de heuvels in Rome, en beveelt de Romeinen hier een ​​standbeeld van een gigantische fallus te aanbidden. Dat valt zacht gezegd niet bij iedereen even goed.

Romeinse munt met Elagalabus aan de ene kant en een koets met daarop de piemelsteen aan de andere kant | Bron: UAlberta

Nou ja, al die keizers waren een beetje vreemd, toch?

Jawel, maar voor Elagalabus is dit slechts het begin. Het duurt niet lang voor hij eigenhandig besluit dat hij de belichaming van de god zelf El-Gabal zelf is. Ook begint hij in deze periode vrouwenkleren en make-up te dragen. Hij smeekt zijn chirurgen zijn penis af te snijden en hem een vagina te geven, maar als hij te horen krijgt dat ze dat niet kunnen doen, neemt hij genoegen met een besnijdenis. Een beetje polderen, laten we maar zeggen.

Hij omringt zich voornamelijk nog met mannelijke metgezellen. Dat is aan het Romeinse hof verder niet zo vreemd, maar dat hij op een gegeven moment trouwt met een vrijgelaten slaaf genaamd Hierocles was toch wel iets minder gebruikelijk.

[RELATED id=’239482′]

Elagalabus is niet alleen een verwarde travestiet, maar ook nog eens een masochist. Hij gaat voortdurend vreemd en doet dat expres zo opzichtig, dat zijn geliefden hem keer op keer betrappen. Als straf laat hij zich steeds opnieuw door hen in elkaar slaan. Zijn lichaam zit hierdoor onder de blauwe plekken. En in het paleis laat hij een openbaar bad bouwen, uitsluitend zodat hij de mannen met de grootste penissen kon uitzoeken zonder er al te ver voor te hoeven lopen. Verder prostitueerde hij zichzelf openlijk. Of, zoals geschiedschrijver uit die tijd Cassius Dio omschrijft:

‘Ten slotte had hij een speciaal kamertje in het paleis ingericht, waar hij zijn onfatsoenlijkheden pleegde; bij de ingang van de deur stond hij altijd naakt, zoals de hoeren doen; hij bewoog het gordijn, dat aan gouden ringen hing, terwijl hij voorbijgangers met een zachte en smeltende stem trachtte te verleiden. Hij vroeg geld voor deze vunzigheid en liet zich zelfs tevreden uit over zijn winsten; hij maakte ook ruzie met zijn partners in dit beschamende beroep; hij beweerde dat hij meer liefhebbers had dan zij en ook meer geld verdiende.’

[RELATED id=’232934′]

Tot zover kunnen de Romeinen zijn gedrag nog hebben, maar in het jaar 220 verkracht hij een Vestaalse maagd (een priesteres) en dwingt haar met hem te trouwen. En daarmee ging hij toch wel even een grens over, laten we maar zeggen.

Feestje bij Elagalabus thuis. Als je geluk had zaten er geen beren verstopt onder de rozenblaadjes. | Bron: Private Island Party

Dat klinkt ook niet fris. En toen?

De wreedheid van de jonge en verveelde keizer kende? werkelijk geen grenzen. Zo beveelt hij eens een lakei een grote bundel spinnenwebben voor hem te halen. Maar wanneer de ongelukkige man met lege handen terugkeert, sluit hij hem op in een kooi en laat hem levend opvreten door honderden hongerige ratten. En dan kwam die vent er nog goed vanaf.

[RELATED id=’231275′]

Elagabalus houdt ervan iedereen die hem niet zint aan de muur te ketenen en hen met gloeiend hete poken te prikken, hun huid af te pellen en hen vervolgens in zout te dompelen. Ik bedoel: serieus?

Hij bestelt ook massa’s menselijke offers van jonge jongens en meisjes alsof het broodjes shoarma zijn na een avond stappen. En telkens wanneer hij na een reis terugkeerde in Rome, eiste hij dat zijn priesters hem begroetten met gouden schalen vol darmen van kinderen.

Dat moet toch op een gegeven moment wel verkeerd vallen?

Ja, je zou denken dat zoiets al direct niet lekker ligt. Maar pas in 221, wanneer Elagalabus al drie jaar regeert, beginnen zijn daden echt goed op de zenuwen te werken. Op 11 maart 222 heeft men er echt genoeg van. Wanneer de keizer samen met zijn neef Alexander het kamp van de Romeinse militairen betreedt, wordt alleen voor de neef – de gewenste keizer – gejuicht.

Als Elagalabus dan maar opdracht geeft iedereen te executeren, is de maat vol. Het leger keert zich tegen hem en jaagt de vluchtende keizer op tot in een toilet waar hij zich probeert te verstoppen. Daar steken ze hem dood. Hij is dan pas 18 jaar oud. De stenen fallus krijgt een enkeltje terug naar Syrië. (PV)

Moraal van het verhaal: als je maar gek genoeg bent, kom je vanzelf op een medaillon in het Louvre | Bron: Wikipedia
Reageer op artikel:
Dit is de Romeinse keizer Elagalabus (18). En zijn daden moet je lezen om ze te geloven
Sluiten