7 dingen die je niet per se hoeft te weten, maar wel heel interessant zijn

Sommige dingen zijn nou eenmaal niet van levensbelang om te weten, en het zijn dan ook niet de dingen die je doorgaans leert op school. Maar… juist dát soort dingen zijn vaak wel heel leuk om te weten. En nog leuker om te vertellen op verjaardagen bijvoorbeeld. Zomaar wat bizarre feitjes uit je mouw schudden levert altijd veel bekijks én leuke gesprekken op!

We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. Weet jij bijvoorbeeld of het eigenlijk schadelijk is als je de hele dag je scheetjes inhoudt? Of waarom je moet overgeven als je duizelig bent? En… waarom worden we eigenlijk grijs?! Na vandaag heb je hier voortaan het antwoord op!

1. Waarom worden we grijs?

Haar heeft van zichzelf eigenlijk helemaal geen kleur. De tint die je haar heeft hangt volledig af van de hoeveelheid pigment van je haar, dat aan wordt gemaakt in je haarzakjes. Wanneer je ouder wordt, stopt je lichaam op een gegeven moment met het aanmaken van dat pigment, waardoor je haar weer de oorspronkelijke kleur krijgt: grijs of wit. Maar wanneer dit precies gebeurt hangt volledig af van je genen. Bij de één gebeurt dit al op z’n twintigste, terwijl de ander op zijn zestigste nog geen enkele grijze haar heeft.

2. Hoe kom je aan wratten (op je vingers)?

Alle wratten zijn infecties die veroorzaakt worden door het Humaan Papillomavirus (HPV). Er zijn meer dan 100 varianten van HPV, van de zeer besmettelijke variant die genitale wratten veroorzaakt, tot de veel minder besmettelijke variant die wratten op je handen en vingers veroorzaken. Dit laatste kan gebeuren wanneer het virus in aanraking komt met een open wondje. Dit zorgt voor een snelle groei van de viruscellen wat uiteindelijk een wrat wordt.

3. Kan het kwaad als ik in de zee plas?

Uit onderzoek van toiletpapierfabrikant Procter & Gamble blijkt dat tweederde van de mensen wel eens in de zee plast of heeft geplast. Maar, dit wordt niet als vervuiling beschouwd, omdat urine eigenlijk voor 95% uit water bestaat en verder uit natrium en chloride ionen (zout dus) bestaat. Allemaal dingen die het zeewater van zichzelf ook al bevat. Het enige wat er in urine zit wat de oceaan zelf niet bevat is ureum: een op koolstof gebaseerde verbinding die het lichaam helpt om zich van stikstof te ontdoen. Maar volgens oceaanwetenschappers zorgt deze stof in combinatie met zeewater juist voor ammonium, een stofsamenstelling die voedzaam is voor de planten in de oceaan.

4. Is het erg als je je scheten inhoudt?

via GIPHY

Scheten en winden zijn een natuurlijk onderdeel van je verteringsproces. Het betekent dat je lichaam overmatige gassen kwijt wil, dus houd dat ook vooral niet tegen. Maar wat nou als je je in een situatie begeeft waar dit niet echt netjes is? Dan kun je het natuurlijk inhouden, maar helaas is dat niet altijd even goed voor je ingewanden. Het inhouden van je scheten kan voor extra gassen en een opgeblazen gevoel en andere ongemakkelijke symptomen zorgen. En als je het te vaak doet kan het zelfs voor aambeien of opgezwollen darmen zorgen. Maar wees gerust. Ook al houd je de hele dag al je scheetjes in, ze komen er altijd weer uit als je slaapt. Jep, zonder dat je het door hebt!

5. Waarom zit er altijd maar één neusgat tegelijk verstopt als je verkouden bent?

Omdat je beide neusgaten goede maatjes zijn en uitstekend samenwerken en de lasten om de beurt verdelen. Ja echt, het klinkt misschien stom, maar het is wel zo. Zelfs als je niet verkouden bent werken je neusgaten goed samen. Let maar eens op: je ademt altijd meer door het ene neusgat dan het andere. En na enkele uren neemt het andere neusgat de taken weer over. Elke zoveel uur zorgt je autonoom zenuwstelsel – die onder andere ook je hartslag en je vertering regelt – ervoor dat er geswitcht wordt. Maar als je verkouden bent zorgt het extra slijm ervoor dat het neusgat dat ‘op pauze’ staat extra vol en verstopt aanvoelt.

6. Waarom plas je soms in je broek als je bang bent?

broek plas

Het is allemaal de schuld van je brein. Onder stressvolle omstandigheden kunnen de remmende signalen van je frontale hersenkwab (wat er normaal gesproken voor zorgt dat je niet gaat plassen zodra je blaas vol is) worden overstemd door het limbisch systeem. Wanneer we gestrest of angstig zijn worden de prikkels van het limbisch systeem zo intens dat je brein moeite heeft met volgen van de signalen van de frontale hersenkwab. Daarom plassen mensen vaak wat vaker voor ze bijvoorbeeld een belangrijke toets moeten maken.

7. Waarom moet je overgeven als je duizelig bent?

david-sutton-184423 duizelig

Kort gezegd komt dat omdat je brein denkt dat je vergiftigd bent. Braken kan namelijk om drie redenen gebeuren: iets irriteert je brein, iets irriteert je darmen of iets brengt je hormonen in de war (zoals bij zwangerschap vaak het geval is). Wanneer je bijvoorbeeld in een attractie in de rondte wordt geslingerd kan je brein zo erg in de war raken dat het denkt dat je ziek of vergiftigd bent en kan het ervoor zorgen dat je maag geleegd wordt.

Meer feitjes leren?

Hier hebben we er nog 17 voor je!

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken![/likebutton]

Reageer op artikel:
7 dingen die je niet per se hoeft te weten, maar wel heel interessant zijn
Sluiten