Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 27 nov 2016

Dieren met menselijke trekjes: Deze fotograaf legt het geweldig mooi vast

Vincent Lagrange is een Belgische fotograaf met het bijzondere talent om dieren op bijzondere wijze te laten poseren. Vincent is opgeleid bij de Karel de Grote-Hogeschool en werkte nauw samen met zijn vader in de fotostudio.

Zijn vader, Marc Lagrange, was zijn beste leraar. Maar hij is helaas overleden. Vincent is niet bij de pakken neer gaan zitten en haalt er juist kracht uit om zijn passie te blijven najagen. Je kunt met gemak stellen dat hij wel weet waar hij mee bezig is!

Terwijl hij zijn vader hielp maakte hij maar al te graag foto’s van Dwiezel, de kat die er rondhobbelde. Het pluizige dier werd nóg interessanter om te fotograferen op het moment dat hij door een ziekte haar oogje verloor, schrijft hij op zijn site. Het diertje had zoveel karakter!

Het karakter en de emoties die dieren kunnen tonen is exact waar Vincent naar op zoek is in zijn werk. Hij heeft er daarom zijn werk van gemaakt om honden, katten en andere dieren op een ‘echte’ manier te fotograferen. Met hun eigenzinnige blikken dus.

Om Vincent en zijn werk wat beter te leren kennen hebben we hem een aantal stellingen voorgelegd…

Mensen of dieren?

“Dieren met menselijke trekken 🙂 Ik doe ook wel eens mensenportretten of campagnes, maar dat is dan eerder in opdracht. In mijn eigen werk staan dieren centraal.”

Honden of katten?

“Katten, simpelweg omdat ik er zelf nu eentje heb. Als ik later meer tijd heb wil ik gerust een hond (of drie!).”

Foto’s bewerken of niet?

“Ik probeer ervoor te zorgen dat je ogen naar de juiste plek worden geleid door specifieke accenten vast te leggen. Ik houd er dan ook niet van als alles achteraf verandert, daarom probeer zo dicht mogelijk tegen mijn eindresultaat aan te leunen bij de opnames.”

Je huisdier op een hele andere manier bekijken

Geposeerd of spontaan?

“Ik houd van spontaan maar wel met een speciale blik of een emotie die ons aan mensen doen denken. Een blik die niet snel voorkomt bij dieren.”

Emoties

“Ik wil graag een boek maken rond Human Animals, die mensen raken met dierenemoties. Ik hoop met mijn werk mijn liefde voor dieren door te kunnen geven aan mensen die dat voorheen nooit voelden. Ontzettend veel dieren worden nu slechts met een half oog bekeken, maar zij hebben ook gevoelens.” Hij gaat verder: “Als er iemand met een hond voorbij wandelt, zal mijn oog ook altijd sneller naar de hond gaan dan naar het mens ernaast. Mijn liefde voor dieren gaat in die zin wel ver.”

Dieren fotograferen

“Om dieren op hun gemak te stellen, bouw ik een studio in hun eigen leefomgeving. Tijdrovend, maar het is de moeite waard. Ik gebruik geen flits en werk enkel met zacht constant licht zodat ze niet schrikken of zich ongemakkelijk voelen. Op die manier probeer ik de dieren heel sober en mysterieus in beeld te brengen.”

Met welk gereedschap doe je dat?

“Ik gebruik vooral Canon, Leica en Hasselblad. Ik werk heel graag met grote openingen om de onscherpte te verkrijgen die je telkens terug kunt vinden in mijn werk.” Aha!

Zijn er nog andere dieren die je graag zou willen vastleggen?

“Ik ben van plan om een project met straathonden te doen. Daaropvolgend moet er een tentoonstelling komen, waarbij de dieren ook iets aan de inkomsten hebben. Daarnaast ben ik een project aan het voorbereiden waarbij ik gorilla’s en chimpansees in beeld breng, maar daar kan ik niet te veel over vertellen!”

Prachtig

“Ik heb eens een portret gemaakt van een hond die hartstikke bang was. De eerste vier keer verdween de hond telkens onder tafel, maar bij de vijfde poging lukte het me toch! Hij doet me denken aan de acteur Will Ferrell.” Hieronder zie je het resultaat:

Wil je meer werk van Vincent zien? Check dan zeker even zijn website, Facebook-pagina en Instagram-account. Zelf ook wel benieuwd naar tips, tricks en inspiratie? Check dan even onze basket.

Reageer op artikel:
Dieren met menselijke trekjes: Deze fotograaf legt het geweldig mooi vast
Sluiten