Alex Ebbers
Alex Ebbers Article 27 dec 2014

Deze weg heeft de mode afgelegd sinds de jaren ’20

Ken je dat gevoel van dat als je naar een oude foto kijkt en zoiets hebt van: ‘wat had ik in hemelsnaam aan?!’ Alleen al aan deze uitspraak is te merken dat mode door de jaren heen flink verandert. Wat je tien jaar geleden nog met trots droeg, zou je nu waarschijnlijk voor geen goud meer aantrekken. Het modebeeld is door de jaren heen behoorlijk veranderd, en hier vind je een lijstje met de mode-idealen vanaf de jaren twintig tot nu.

De jaren ’20

In de jaren ’20, ook wel the roaring 20’s genoemd, zette men zich af tegen de regels en dit is goed terug te zien in de kleding. Zo ontstonden bijvoorbeeld de huidskleurige panty’s, waardoor het leek alsof een vrouw in blote benen rondliep. Vóór die tijd droegen vrouwen vooral zwarte maillots. Ook werden de rokken minder lang, waardoor het makkelijker werd om te dansen tijdens het uitgaan. Het schoonheidsideaal was totaal anders dan nu, want het werd mooi gevonden om kleine borsten en smalle heupen te hebben. Vrouwen met een maatje meer bonden zelfs hun borsten in, zodat ze platter leken en ze droegen wijde jurken om hun taille zo onopvallend mogelijk te maken.

Bron: Wikimedia

De jaren ’30

Waar in de jaren ’20 de jongensachtige look juist in was, draaide het in de jaren ’30 totaal om. Vrouwen gingen zich steeds vrouwelijker kleden. De rokken werden weer langer en de taille werd weer benadrukt. Ook de pakken voor mannen kregen meer schoudervulling en werden meer getailleerd, wat hun figuur beter deed uitkomen. Veel vrouwen bleven wel tot laat in de jaren ’30 hun haar kort dragen, wat in de jaren ’20 erg populair was. Ook waren wijde schouders erg populair en handschoenen waren onmisbaar. Voor mannen werd kleding steeds minder kleurrijk. Waar het in de jaren ’20 nog erg populair was om felle kleuren te dragen, werd dit in de jaren ’30 steeds minder gedaan. De hoed werd erg veel gedragen, en dan voornamelijk de fedora hoed die nonchalant half over één oog hing.

Bron: Wikipedia

De jaren ’40

In de jaren ’40 was er een grote schaarste aan textiel, waardoor mensen gedwongen werden creatief te zijn met wat ze al hadden. Omdat er zo weinig variatie in kleding was, maakten veel mensen hun eigen kleding. Japonnen werd gemaakt van twee oude jurken en mantelpakjes werden gemaakt van oude herenkostuums. In deze tijd werden pantalons voor het eerst gedragen door vrouwen, omdat er geen kousen waren. Lippenstift werd voor veel vrouwen erg belangrijk. Op deze manier konden ze hun outfit toch nog een beetje opfleuren. De mannenkleding was puur en alleen praktisch en bedoeld om te beschermen tegen het weer. Zo werden jassen bijvoorbeeld gewoon omgekeerd, zodat de nog goede binnenkant van de jas aan de buitenkant kwam. Na de oorlog werd het voor vrouwen weer populair om zich vrouwelijker te kleden, door de collectie ‘New Look’ van Christian Dior. Die collectie bestond namelijk uit lange rokken en kleding met smalle tailles.

Bron: Wikipedia

[RELATED id=’222405′]

De jaren ’50

Omdat mensen zich vooral op familie en huis richtten, werden de jurken voor de vrouwen praktisch, maar nog wel mooi. Vrouwen kleedden zich voor hun man, ze moesten er mooi uitzien als ze naar sociale evenementen gingen ter promotie van de carrière van hun man. Hiervoor werden veel cocktailjurken gedragen en vrouwen hadden buiten altijd een hoed op en handschoenen aan. Mannen droegen altijd een strak pak. In de tweede helft van de jaren ’50 ontstonden er schoenen met hogere hakken, punt-bh’s en jarretels om het figuur van de vrouw mooier uit te laten komen, maar vrouwen begonnen ook steeds vaker broeken te dragen. Ook de kledingstijl van de jongeren veranderde drastisch. Ze kleedden zich niet meer als hun ouders, maar ontwikkelden juist een opstandige stijl, die samenging met de opkomst van Rock ‘n Roll. Dunne stropdassen en strakke broeken werden populair onder de jongens en meisjes droegen graag felgekleurde cirkelrokken en truien.

Bron: Flickr

De jaren ’60

Aan het begin van the swinging 60’s waren de invloeden van de jaren ’50 nog sterk te zien. Pas vanaf midden zestiger jaren begon de mode wat te veranderen. De lijnen in kleding werden strakker en nauwsluitender. Ook werd bont minder populair, wat nog wel graag werd gedragen in de jaren ’50. Pas aan het eind van de jaren ’60 kwam er een echte verandering. Vrouwenkleding werd steeds mannelijker, mannenkleding werd steeds vrouwelijker. Zo werden de broeken van mannen nog strakker en het was absoluut niet raar om een zijden sjaal te dragen. Vrouwen waren niet meer bang om zichzelf te laten zien en de rokjes werden dan ook korter en korter. Felle kleuren waren ontzettend populair en deze werden gecombineerd met psychedelische patronen. Ook de taille verdween weer, vrouwen droegen vooral tunieken.

Bron: Wikimedia

De jaren ’70

In de jaren ’70 was mode pas écht aan de gang, niets was te gek! Overal zag je felle kleuren en zowel mannen als vrouwen droegen de strakste broeken en plateauzolen. Half jaren ’70 was het erg populair voor vrouwen om hoog uitgesneden laarzen te dragen. Eind jaren ’70 droeg iedereen broekpakken en trainingspakken. Ook had elke vrouw wel een coltrui in haar kast hangen en elke man een aantal gestreepte fluwelen v-hals shirts. Dit was het eerste decennium waarin vrouwen altijd broeken konden dragen. Waar in het begin van de jaren ’70 kleuren feller dan ooit waren, was hier rond ’79 vrij weinig meer van over. Nu waren het vooral aardtinten, grijs, zwart en wit wat mensen graag droegen.

Bron: Wikipedia

De jaren ’80

Ook begin jaren ’80 waren de aardtinten nog steeds erg aanwezig, net zoals de trainingspakken die iedereen te pas en te onpas droeg. Ook was fluweel nog steeds dé perfecte stof en kon je nooit de fout in gaan met een coltrui. En dan natuurlijk de bekende snor, iedereen met een beetje haargroei op zijn bovenlip had wel een snor en was daar trots op. Half jaren ’80 begonnen de felle kleuren weer terug te komen en ging men helemaal los met de meest bizarre accessoires. Felgekleurde armbanden, zonnebrillen en enorme oorbellen werden uit de kast getrokken, haar werd torenhoog gedragen en je kon bijna niet teveel make-up op hebben. Alles vanaf half jaren ’80 schreeuwde ‘NEON!’ In deze tweede helft van de jaren ’80 begon de snor ook weer minder populair te worden, maar daar kwam borsthaar dan weer voor terug. Op de één of andere manier vonden die jaren ’80 mannen het blijkbaar nodig om altijd maar lichaamshaar te laten zien.

Bron: Flickr

De jaren ’90

De kleuren uit de jaren ’80 waren in de jaren ’90 nog niet verdwenen, maar de strakke kleding had wel plaatsgemaakt voor wijde T-shirts. Begin jaren ’90 ontstond ook de ‘grunge’-periode. Voor de mensen die deze kledingstijl droegen was kleur hun grootste vijand en tweedehands kleding was altijd beter dan nieuwe. Later in de jaren ’90 waaide deze trend weer over en maakten de grote T-shirts en tweedehands overhemden plaats voor meer glamoureuze kleding. Kleur mocht weer en het was totaal niet erg om een beetje (veel) bloot te laten zien, maar als dit niet jouw ding was, was het ook totaal niet vreemd als je gewoon bij je oude, vertrouwde T-shirt bleef. Ook de legerprint begon zijn intrede te maken in de modewereld en alles, maar dan ook álles was verkrijgbaar in spijkerstof.

Bron: Badsalad

De jaren ’00

De mode in de jaren ’00 was eigenlijk een soort samenvatting van de jaren ’60, ’70 en ’80. Leggings werden ontzettend veel gedragen, net zoals felle kleuren trainingspakken, en de legerprint was ook nog een tijd populair. Ook de enorme accessoires werden nog veel gedragen, gecombineerd met grote riemen en petjes. Vanaf 2006 werden de wijd-uitlopende broekspijpen ingewisseld voor de skinny jeans, iets waar veel mensen erg aan moesten wennen. En niet alleen de broeken, maar ook minirokjes en colberts waren van spijkerstof. Veel mannen droegen leren jassen en de bekende Ray Ban Wayfarer of Aviator zonnebrillen. Ook werden tattoos in dit decennium steeds meer geaccepteerd en tegen 2010 was het zelfs erg stoer om tattoos te hebben.

Bron: Buzzfeed
Reageer op artikel:
Deze weg heeft de mode afgelegd sinds de jaren ’20
Sluiten