Froot.nl
Froot.nl Froot 1 jun 2018

Deze robotvlieg gaat straks zelf op klimaatmissie

Er worden steeds slimmere robots ontwikkeld. Sommige zijn groot en hebben menselijke features, anderen zijn extreem klein en vooral nuttig. De RoboFly behoort tot de laatste categorie. Deze kleine robot zou in de toekomst zelfs op missies kunnen gaan om het klimaat te redden.

RoboFly vliegt met eigen vleugels

RoboFly is ‘s werelds eerste robotische vliegende insect dat niet hoeft aangesloten te zijn op een energiebron om te vliegen. De vliegende robot weegt net iets meer dan een tandenstoker en vliegt met kleine vleugeltjes gebaseerd op die van een vlieg. Die werken niet als propellers, zoals bij drones, maar als echte vleugels.

Kleine robot met grote krachten

Op dit moment kan de kleine robot nog niet veel meer dan opstijgen en landen. Maar de plannen voor RoboFly zijn groots. Zo moet de robotvlieg in de toekomst bijvoorbeeld worden gebruikt voor klimaatonderzoek, om gaslekken te detecteren of de groei van gewassen te onderzoeken en observeren. Een andere mogelijkheid is om de robot te voorzien van rookdetectoren, zodat bosbranden sneller kunnen worden gevonden dan nu.

RoboFly_0092_web-1440x960

Er wordt dan een aantal vliegende robots uit een doos losgelaten die vervolgens autonoom op pad gaan. In het geval van een gaslek van bijvoorbeeld methaangas, kan de robot een fel licht laten branden waardoor het gaslek wordt gemarkeerd. Dit zou een goed alternatief zijn van de gevaarlijkere manier waarop op dit moment met een gas-sensor wordt gezocht naar methaangaslekken. Een andere mogelijke toepassing is om over gewassen te vliegen en ziekten te herkennen.

Voordat Robofly dit allemaal kan moet hij wel eerst autonoom kunnen functioneren. Het zal nog een aantal jaren duren voordat dat kan.

Reageer op artikel:
Deze robotvlieg gaat straks zelf op klimaatmissie
Sluiten