Jeremy Houweling
Jeremy Houweling Froot 6 jan 2017

Deze Noorse familie woont in de poolcirkel in een zelfgemaakte glazen iglo

‘Hjertefølger’ is Noors voor ‘hartvolger’. En de Hjertefølger-familie is bijzonder zeker van zijn naam. Deze 6-koppige Noorse familie heeft namelijk de bewoonde wereld achter zich gelaten en is in december 2013 verhuisd naar een gebied in de poolcirkel.

Voor hun verhuizing naar het Noorse eiland Sandhornøya bouwde de familie 1000 kilometer ten noorden van Oslo een heel bijzonder huis met drie verdiepingen, vijf slaapkamers en een hoogte van 7,5 meter. Een koepelvormig glazen huis dat ook nog eens in perfecte driehoekige structuren is vormgegeven voor het opnemen van zonne-energie.

Het huis is gemaakt van verschillende natuurlijke producten zoals zand, water en klei. De vorm houdt ook warmte vast en dat is nodig om de familie te beschermen tegen de sterke wind en hevige sneeuwval in de regio. Ook heeft de familie binnen de koepel een tuin vol met fruit en groenten om te oogsten. En als je nog niet overtuigd bent van dit bijzondere bouwwerk: Vanuit de koepel heb je schitterend zicht op de ongerepte wildernis en het jaarlijkse spektakel van het Noorderlicht.

‘Het gevoel dat we krijgen wanneer we rondlopen in dit huis is iets totaal anders dan wanneer je een ander huis binnenloopt.’, zegt Ingrid Hjertefølger tegen Inhabitat. ‘De atmosfeer is uniek. Het huis is een oase van rust. Ik kan de stilte bijna horen.’

Bekijk ook: In deze glazen iglo’s heb je het mooiste uitzicht op het noorderlicht

Reageer op artikel:
Deze Noorse familie woont in de poolcirkel in een zelfgemaakte glazen iglo
Sluiten