Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 7 jan 2017

Deze huizen hebben een gekke kom op het dak, maar de reden daarvoor is geniaal

In de Iraanse hoofdstad Teheran kan het zomers behoorlijk warm worden: 40 graden is daar hartstikke normaal. En daarom is het slim om te kijken hoe je het best verkoeling zoekt. Nu kan je dat doen door van een klif af te springen, maar je kunt ook kijken hoe je op een veilige manier een beetje kunt bijkomen van de hitte.

Architectuursbedrijf BM Design Studios is gevestigd in Teheran en kijkt maar al te graag hoe ze huizen en gebouwen zo kunnen ontwerpen dat ze zich aanpassen aan de temperatuur.

BM Design Studios heeft daarom een systeem bedacht dat het kleine beetje water dat in het land valt (ongeveer 233 millimeter neerslag op jaarbasis) op te vangen in grote kommen en deze voor verkoeling te laten zorgen in de huishoudens. Het regenwater wordt opgevangen in reservoirs in de muren en stroomt via de dubbele plafonds door de huizen. Dat zorgt op een geheel natuurlijke manier voor een aangenamere temperatuur.

Het ‘kommensysteem’ is zo ontworpen dat zelfs de kleinste hoeveelheiden water worden opgevangen voor ze de kans krijgen om weer te verdampen, zo vertelt een van de ontwerpers aan archdaily.com. Als gevolg van dit geniale idee wordt de ecologische voetafdruk een stuk kleiner!

In de eerste tests is de effectiviteit van de kommen al bewezen. Met de droogte die de komende jaren wordt verwacht kan het systeem van BM Design Studios wel eens essentieel worden!

Zo staan de kommen dan op de daken:

En zo wordt het water in de huizen opvangen en verspreid:

Behoorlijk slim bedacht, toch?!

Hier in Nederland zouden de muren vast vol lopen van de hoeveelheid water waarmee we te maken hebben. Daar kunnen wij onze verkoeling beter op een andere manier zoeken. Zo bijvoorbeeld! Of op deze manier:

Reageer op artikel:
Deze huizen hebben een gekke kom op het dak, maar de reden daarvoor is geniaal
Sluiten