Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 9 jun 2017

Deze fotoserie staat geheel in het teken van reigers in Amsterdam

Julie Hrudova verhuisde op haar tiende van Praag naar Amsterdam toen haar vader hier een baan aangeboden kreeg. Haar vader is arts, maar zelf ging ze de andere kant op: fotografie! Inmiddels is ze als freelance fotograaf en beeldredacteur actief, maar haar hobby is nog veel interessanter… Reigers in Amsterdam fotograferen! We besloten Julie wat vragen te stellen over haar bijzondere bezigheid.

Julie, vertel eens, waarom reigers?
“Het zijn hele interessante en slimme vogels. Ze kunnen imponerend zijn, maar ook enorm onhandig. Verder vormen ze een groot onderdeel van Amsterdam en hebben zich handig aangepast aan het stadsleven. Er is ook een geweldig leuke documentaire over gemaakt, Schoffies.”

Hoe zorg je ervoor dat je de beste platen maakt? Ben je er lang mee bezig?
“Gek genoeg maak ik de leukste foto’s als ik niet mijn best doe. Maar ik zoek wel de plekken op waar de kans groot is ze tegen te komen en dan hoop ik wat leuks te vangen.”

Zijn er bepaalde plekken in Amsterdam waar je altijd wel een goede foto kunt maken?
“Zeker. De markten als Albert Cuyp of Dappermarkt, in park Frankendael, Artis
en in bepaalde straten waar ze door bewoners worden gevoerd.”

Met welke apparatuur maak je die beelden dan?
“Meestal een Canon, 450D of 5D mark II.”

Maak je ook wel eens foto’s van andere dieren?
“Ja! Dieren letten niet zo op een fotograaf en vragen je nooit hoe het zit met hun portretrecht. Ik hou eigenlijk wel van alles dat springt en vliegt.”

En maak je ook wel eens foto’s van reigers op andere plekken, of is het juist de combinatie van Amsterdam en de dieren?
“Ik kom in andere landen niet zoveel reigers tegen, maar het zou interessant zijn om te zien hoe ze leven in andere steden.”

Heb je de wens om hier mee verder te gaan?
“Ja! Ik ben er nog niet op uitgekeken en krijg van mensen steeds meer tips door van plekken waar nog meer reigers zitten.”

Heb je tips voor mensen die in de stad willen gaan fotograferen? Wat maakt het werk makkelijker of leuker?
“Ik denk een soort obsessie voor een onderwerp, een sterke wil om iets vast te leggen. Plekken opzoeken die je inspireren, of juist de saaiste locatie uitkiezen en toch proberen iets interessants te maken.”

Interessant? Zeker! Prachtige beelden? Sowieso! Benieuwd geworden naar meer? Scroll dan gauw verder:

Als je op de hoogte wilt worden gehouden van het werk dat Julie Hrudova maakt dan kun je haar volgen via Instagram, Facebook en houd ook haar eigen site in de gaten!

Reigers behoren tot wildlife, immers wonen ze in de vrije natuur. Maar wist je dat er nog veel meer prachtige, grappige, wilde dieren in Europese steden te vinden zijn? Kijk hier maar eens.

Reageer op artikel:
Deze fotoserie staat geheel in het teken van reigers in Amsterdam
Sluiten