Jeremy Houweling
Jeremy Houweling Froot 22 apr 2017

Deze fotoserie laat zien hoe het is om te leven met een angststoornis

Regelmatig besteden we bij Froot aandacht aan luchtige, maar ook serieuzere onderwerpen zoals angststoornissen en depressies. Te veel mensen lijden hieraan, maar er wordt maar weinig serieus over gesproken. En dat moet anders, vind ik.

Mijn naam is Jeremy. Ik ben 22 jaar oud en student in Amsterdam en één van de redacteuren van Froot. Ik heb diabetes type 1 en in september 2016 maakte ik een nare situatie mee waarin ik doodsangsten uitstond. Dit kwam doordat mijn bloedsuikerspiegel op dat moment veel te laag was, waardoor ik het vertrouwen in mijn eigen lichaam kwijtraakte. Mijn psyche was vanaf toen helemaal van slag, in die zin dat ik een angststoornis heb overgehouden aan die ene heftige gebeurtenis in september.

Op totaal onverwachte momenten slaat de angst toe. Negen van de tien keer ziet niemand het van de buitenkant, maar van binnen gaan alle alarmbellen af: ik heb het gevoel te zweven, alles wordt onwerkelijk, ik denk elk moment om te kunnen vallen, mijn handen zijn harder dan ooit bezig met het produceren van zweet en mijn hart slaat ervan over. En elke keer weer denk ik dat dit het was.

Met mijn directe omgeving praat ik er veel over, maar niemand begrijpt het echt. Logisch, want zij ervaren het natuurlijk niet zo intens. Reacties als: ‘rustig blijven’, ‘denk maar aan wat anders’ en ‘het komt wel goed’ heb ik veel gehoord. Hierdoor vroeg ik me dan ook af hoe ik andere mensen kan laten zien wat het nou echt betekent om een angststoornis te hebben. Hoe?

In eerste instantie had ik nog geen idee, maar toen mijn studie de opdracht gaf een indrukwekkende fotoreportage te maken over een bepaald onderwerp, wist ik het: ‘Ik ga de angststoornis visualiseren’. Ik vroeg een studiegenoot mijn model te zijn (want ik kon moeilijk mezelf op deze intense wijze fotograferen) en probeerde via haar mijn gevoelens en angsten uit te beelden met als resultaat onderstaande fotoserie die vertelt hoe het is om te leven met een angststoornis:

1. Een duistere waas van ontregeling. Onzichtbaar voor buiten, intens van binnen

Deze foto laat zien hoe er met de buitenkant niets aan de hand lijkt. Je lijkt er ontspannen bij te zitten, een kopje thee erbij, maar van binnen is het één grote paniekerige chaos die als een duistere waas door je hoofd trekt.

2. Spanning en frustratie

Een emotieloos gezicht, maar vol van spanning en frustratie. Het moet eruit, maar het lukt niet.

3. Geen verbetering

Je hoopt op verbetering, maar de angstaanvallen worden heviger en heviger.

4. Ontsnappen is onmogelijk

Gevangen in een kleine ruimte zoals in een vicieuze cirkel. Het lukt je niet om het te doorbreken.

5. Vasthouden aan dat laatste beetje vertrouwen

Terneergeslagen, maar opgeven is geen optie. Dat beetje vertrouwen dat er nog is geeft houvast.

6. Licht komt na duisternis

Een erger verlangen naar een goede, stabiele periode heb ik niet eerder ervaren. Het licht is in zicht, maar nog niet te bereiken. Dat is confronterend.

7. Het gevoel van omvallen

Terwijl je loopt, lijkt het wel alsof je elk moment kunt vallen. Met zwetende handen zoek je de houvast die je overeind houdt.

8. Uiteindelijk komt het goed

Lange tijd dacht ik dat dit onmogelijk was, maar het komt echt goed. Zolang je openstaat voor hulp, maar misschien nog belangrijker: dat de omgeving je serieus neemt. Want dat is echt heel belangrijk.

Bekijk ook: 11 illustraties die laten zien hoe het voelt om te leven met angststoornissen en depressie

Reageer op artikel:
Deze fotoserie laat zien hoe het is om te leven met een angststoornis
Sluiten