Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 15 feb 2017

Deze 10 dieren zijn lang niet zo schattig als ze eruitzien

Het dierenrijk weet ons zeer regelmatig weer te verrassen. Komt het niet door vogeltjes met truitjes, dan komt het wel door een gekko die soms ál z’n schubben laat vallen.

Maar soms zijn de dieren veel meer dan verbazingwekkend. En dat bedoelen we niet per se in positieve zin: sommigen van hen zijn – in tegenstelling tot wat hun uiterlijk doet vermoeden – hartstikke eng en gevaarlijk! Van de exemplaren hieronder hadden we het zelf ook niet helemaal verwacht. Hoe kan zo’n schattig wangzakeekhoorntje nou zo gevaarlijk zijn?

Toch kun je deze 10 (schattig ogende) dieren maar beter niet al te kwaad maken:

1. De kogelvis

Awww, wat is ‘ie lief he? Wacht maar tot je ‘m boos maakt, dan weet dit beestje zich wel te verdedigen! De kogelvis behoort tot de meest giftige gewervelde dieren op de wereld. Sterker nog: mocht je gestoken worden door zo’n beestje, dan kun je daar aan overlijden. Gauw de andere kant op zwemmen, dus!

2. Plompe lori’s

Hoe kan zo’n doetje nou gevaarlijk zijn?! Het kan toch echt: de plompe lori kan je met het grootste gemak vergiftigen en daarmee om het leven brengen. Ze behoren zelfs tot de meest giftige zoogdieren ter wereld.

3. De eland

null

De eland is dan misschien niet giftig, maar gevaarlijk is ‘ie wel. Ruzie met zo’n beest kan levensgevaarlijk worden! Er komen zelfs meer mensen om het leven door een gevecht met een eland dan door een strijd met een beer. Jakkes!

4. De honingdas

null
Ook al zo’n lieverdje. Toch? Nope! De honingdas is net zo vals als zijn naam schattig is: met zijn klauwen en scherpe tanden vreet hij zijn prooi het liefst met huid en haar op. Niet alleen eet hij kleine dieren, ook zebra’s en herten behoren tot zijn dieet.

5. De veelvraat

Tja, met een Engelse naam als ‘wolverine’ kun je het haast wel raden… Ook dit dier is niet om lekker mee te knuffelen. Met gemak pikt hij eten van wolven en beren. Sterker nog: ze kunnen wel een hele eland op! De sterke kaken en vlijmscherpe klauwen helpen hem daar uitstekend bij.

6. De Casuarius

We zijn maar al te blij dat we dit vogelachtige beest niet zomaar op straat tegen het lijf kunnen lopen. De Casuarius is namelijk een zeer gewiekst beest! Met hun lange, sterke benen kunnen ze rennen en springen. Maar, dat niet alleen: schoppen kunnen ze ook als de beste. Doorgaans lijken de dieren best relaxed te zijn, maar je moet ze dus niet kwaad maken!

7. De Pijlstaartrog

Wat lacht ‘ie lief, he? Maar helaas is hij dat niet. Hij heeft namelijk een hele scherpe, met gif gevulde prikkel aan het eind van zijn staart. Wanneer de rog het gif in een cruciaal deel van het lichaam – bijvoorbeeld het hart – loslaat, is de kans dat je dat overleeft minimaal.

8. De reuzenmiereneter

Eigenlijk moeten we een beetje lachen om dit malle dier met z’n lange snuit. Maar, eigenlijk is het absoluut geen lachertje. De reuzenmiereneter kan namelijk op zijn achterste poten gaan staan zodra dit nodig is. Met zijn sterke klauwen kan hij zijn vijand dan aanvallen. En dat zijn niet de minste: onder andere poema’s en jaguars behoren tot zijn slachtoffers.

9. Nijlpaarden

Aan de ene kant is het jammer dat we nijlpaarden niet vaker zien – ze zijn zo indrukwekkend! Maar, aan de andere kant zouden er dan waarschijnlijk veel meer mensen slachtoffer zijn geworden van de sterke kaken en het bijzondere gebit van dit dier. Wist je trouwens dat nijlpaarden hard kunnen rennen? Wel 30 kilometer per uur! Goede kans dat jij dat niet heel lang volhoudt 😉

10. De wangzakeekhoorn

Zo klein en grappig, maar toch ook zo ongelooflijk gevaarlijk. Dat komt door de ziektes die dit schatje met zich meedraagt: de ziekte van Lyme en hondsdolheid. Brrrr!

Gelukkig valt er ook nog wat te lachen… Wanneer beesten hartstikke aan het stuntelen zijn, bijvoorbeeld!

Reageer op artikel:
Deze 10 dieren zijn lang niet zo schattig als ze eruitzien
Sluiten