De Toren van Pisa die door een fout wel erg scheef werd

Als je een foto ziet van de Toren van Pisa herken je deze waarschijnlijk gelijk. Doordat deze toren zo scheef staat, is dit gebouw gelijk herkenbaar.

De toren van Pisa

De Toren van Pisa is gebouwd als de klokkentoren van de kathedraal van Pisa. In 1173 begon de bouw van deze toren. Al in 1178, tijdens de bouw van de 3de verdieping ging de toren naar het noorden overhellen.

Dat was natuurlijk niet de bedoeling

Een geluk bij een ongeluk was dat door oorlogen de bouw van de toren daarna bijna honderd jaar (!) stil lag. Het metselwerk en de grond hadden zo de tijd om te zetten. Als de bijna 56 meter hoge toren in één keer gebouwd zou zijn, zou deze zeker omgevallen zijn. Het is trouwens ook gelukkig gekozen om de toren niet nog hoger te maken, want ook dan zou de toren er nu niet meer staan.

Katherdraal van Pisa met de klokkentoren
Katherdraal van Pisa met de klokkentoren | Bron: Wikipedia

Toen in 1272 de bouw werd voortgezet, werd geprobeerd de helling van de toren te compenseren door aan één kant van de toren meer mortel te gebruiken. Als je goed kijkt, kun je zien dat de bovenste verdieping van de toren, die in 1372 gebouwd is, ook een compensatie voor de helling heeft. Dit deel van de toren is recht op het scheve stuk gezet. Hoewel dit deel nu alsnog scheef staat, is het minder scheef dan de rest van de toren.

Door verzakking wordt de toren echter elk jaar schever

In 1990 begon de elf jaar durende restauratie van de Toren van Pisa. Tijdens deze restauratie werd de klokkentoren verstevigd en rechter gezet om te voorkomen dat deze om zou vallen. Er is uitgerekend dat de toren zo in ieder geval de komende 300 jaar niet om zou vallen.

De toren van Pisa tijdens de Tweede Wereldoorlog
De toren van Pisa tijdens de Tweede Wereldoorlog | Bron: militariadesca.blogspot

Het was in 1990 ook mogelijk om de scheve toren helemaal recht te zetten, maar er is voor gekozen om dat niet te doen. Juist de scheve toren is een toeristische attractie. De toren is dus scheef gelaten, maar wel iets minder scheef dan oorspronkelijk. De afwijking van de toren is teruggebracht naar het niveau van 1700.

Toeristen die op de foto de Toren van Pisa omhoog houden
Toeristen die op de foto de Toren van Pisa omhoog houden | Bron: Mentalfloss.com

Het scheve maakt de toren dus bijzonder. Juist hierdoor is de toren zo herkenbaar en populair. De Toren van Pisa trekt massa’s toeristen die allemaal op de foto willen poseren alsof ze de scheve toren omhoog houden. Er is zelfs een spel op de karakteristieke toren gebaseerd. Hierbij is het doel om op een scheve, bewegende plastic Toren van Pisa zo veel mogelijk plastic poppetjes te plaatsen voor de toren omvalt. Juist door het scheve is de Toren van Pisa één van de bekendste gebouwen ter wereld. (KC)

Het spel Toren van Pisa
Het spel Toren van Pisa | Bron: Lobbes.nl
Reageer op artikel:
De Toren van Pisa die door een fout wel erg scheef werd
Sluiten