De performance acts van Marina Abramovic die bijna haar dood betekenden

Marina Abramović is een performance artist. Ze maakt dus geen kunst door schilderijen of sculpturen te maken, maar doet performances. Haar kunstvorm valt te omschrijven met fysieke optredens of experimenten. Abramović test met haar performances de limieten van haar lichaam en haar uithoudingsvermogen. De performances van Abramović zijn vaak heftig en zoeken de grenzen op. Soms raakt ze hierbij gewond of zelfs buiten bewustzijn. Niet één maar zelfs twee keer ging het bijna mis waardoor Abramović bijna overleed.

De eerste keer dat het bijna mis ging

De eerste keer dat een performance Abramović bijna fataal werd, was in 1974. Voor de performance Rhythm 5 stak Abramović aan het begin van de performance een stervorm op de grond aan, brandend door petroleum. Daarna knipte ze de nagels van haar vingers en tenen en haar haar en gooide ze wat ze afgeknipt had in de vlammen.

Marina Abramovic Rhythm 05 Bron onbekend
Rhythm 05 | Bron: Onbekend

Aan het einde van de performance sprong Abramović door de vlammen heen naar het midden van de ster. Door de vlammen en de rook had het publiek in eerste instantie niet door wat er aan de hand was, tot Abramović wel heel lang bleef liggen en wel erg dicht bij de vlammen. Abramović had er geen rekening mee gehouden dat er geen zuurstof zou zijn in het midden van de vlammende ster en was flauwgevallen en bezig dood te gaan wegens gebrek aan zuurstof. Gelukkig kon het publiek haar uit brandende de ster redden en was er een dokter in de zaal. Zo overleefde Abramović deze gevaarlijke performance.

Marina Abramovic Bron Marco Anelli
Marina Abramovic | Bron: Marco Anelli

De tweede keer dat het bijna mis ging

De tweede keer dat het bijna mis ging, vond plaats in hetzelfde jaar en heette Rhythm 0. Deze performance had de relatie tussen de performer en het publiek als onderwerp. Hiervoor had Abramović 72 voorwerpen klaargelegd op een tafel waarmee de mensen uit het publiek tegen of met haar mochten doen wat ze wilden. Er zaten hier onschuldige objecten tussen zoals honing en olijfolie, maar ook gevaarlijke voorwerpen zoals een zweep en een scalpel. En… misschien wel het gevaarlijkst: een pistool met één kogel.

Marina Abramovic Portrait with Flowers Bron Marco Anelli
Portret van Marina Abramovic | Bron: Marco Anelli

Aan het begin van de performance was het publiek nog wat afwachtend en voorzichtig, maar later tijdens de zes uur durende performance ging het publiek steeds verder. Ze drukten rozendoorns in de huid van Abramović, knipte haar kleding kapot en sneden in haar vel. Tijdens dit alles bleef de kunstenares rustig zitten en gaf geen enkele kik. Uiteindelijk werd ook het pistool gepakt, geladen en op Abramović gericht. Gelukkig vond men dat toch echt te ver gaan. Het pistool werd afgepakt door iemand anders uit het publiek en Abramović kon na de zes uur durende performance weer opstaan en weglopen. Ook deze performance heeft ze overleefd, dit keer niet dankzij, maar juist ondanks haar publiek.

Marina Abramovic Rhythm 0 Bron Onbekend
Marina Abramovic tijdens Rhythm 0 | Bron: Onbekend

In de onderstaande video vertelt Marina zelf over deze heftige performance

Marina Abramović is nog steeds actief en creëert nog altijd indrukwekkende performances. De aard van deze performances is echter wel veranderd. Ze zoekt nu minder fysiek de grens op en heeft zo minder kans op een dodelijke afloop. (KC)

Reageer op artikel:
De performance acts van Marina Abramovic die bijna haar dood betekenden
Sluiten