De opmerkelijke oorsprong van de hamburger

Bij hamburgers denk je al gauw aan Amerika, nietwaar? Dat is ook niet zo gek, want Amerikanen zijn gek op hamburgers. Zo worden er in the States 50 miljard (!) hamburgers per jaar gegeten. Maar de burger is eigenlijk populair over heel de wereld. Als je alle hamburgers die jaarlijks worden gegeten achter elkaar zou leggen, dan kun je 32 keer de wereld rond!

Maar wie heeft die hamburger nou eigenlijk uitgevonden?

Daar bestaat nogal een discussie over… Maar lang geleden is het in ieder geval wel. Zo melden bronnen dat Tartaarse ruiters rond 1600 een stuk rundvlees tussen het zadel en hun paard stopten, zodat het vlees al paardrijdend lekker mals werd. Vervolgens hakten ze het in kleine stukjes, waarna ze het rauw op konden eten.

Echter vonden ze in het Duitse Hamburg dat die rauwe ‘tartaar’ veel lekkerder was als het licht opgebakken werd. Vanaf toen werd de stad Hamburg aan het stuk vlees gelinkt. En die ‘Hamburger Steak’ veranderde al gauw in ‘de hamburger’.

Maestro Burger

Weet je zeker dat de hamburger al zo oud is?

Zoals gezegd bestaat er veel verwarring over de oorsprong van de hamburger. En daarom beweert de ene na de andere dat hij degene is die de hamburger heeft uitgevonden. Maar wie nou de enige echte uitvinder is, dat weten we nog steeds niet helemaal zeker.

Waren Amerikanen altijd al dol op hamburgers?

Jazeker, maar in de Tweede Wereldoorlog noemden Amerikaanse soldaten hun geliefde burger toch liever ‘de Liberty Sandwich’ in plaats van hamburger. Waarom? Het mocht absoluut geen Duitse naam hebben.

En dan heb je ook nog hamburgers gemaakt van Angus Beef. Wat is dat dan?

Van Angus Beef heb je vast wel eens gehoord. Je ziet het geregeld op de menukaart staan als Angus Steak. Of misschien is het je wel eens opgevallen dat je favoriete hamburger, zoals de Maestro Burger van McDonald’s bijvoorbeeld, van Angus Beef is gemaakt.

Maar waar staat dat Angus dan precies voor?

Simpel: Angus komt van het runderveeras Aberdeen Angus dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Maar tegenwoordig wordt dit koeienras voornamelijk in de Verenigde Staten, Duitsland, Ierland en Engeland gehouden, speciaal voor het uitzonderlijk lekkere vlees.

Black Angus | Bron: Wikipedia

En waar staat ‘black’ dan voor bij Black Angus?

Black Angus betekent simpelweg dat de koe zwart is, wat eigenlijk in de meeste gevallen zo is. Maar je hebt ook nog roodbonte koeien, en die worden logischerwijs Red Angus genoemd.

Red Angus | Bron: Wikipedia

Heb jij na het lezen van dit artikel ook zo’n zin gekregen in een Angus Beef hamburger? Wij in ieder geval wel! Over 2 weken lees je hier meer over deze smakelijke burger van McDonald’s.

Artikel in samenwerking met McDonald's

Reageer op artikel:
De opmerkelijke oorsprong van de hamburger
Sluiten