De man die 7 (!) keer getroffen werd door bliksem

De kans om geraakt te worden door bliksem is niet bijzonder groot. Het overkomt slechts één op de twee miljoen mensen per jaar. Oftewel: kijk naar een miljoen mensen links van je en een miljoen mensen rechts van je. Als niemand van hen door de bliksem geraakt wordt, is het handig dat jij tijdens dat noodweer niet in een weiland gaat staan. Of zoiets. Wat we maar willen zeggen is: de kans om geraakt te worden door bliksem is niet bijzonder groot. Dat maakt het dus des te vreemder dat er iemand was die het maar liefst zeven keer overkwam. Zijn naam was Roy Sullivan en deze Amerikaanse parkwachter was de grootste geluksvogel die er was. Of grootste pechvogel, het is maar hoe je het bekijkt.

Het levert dan misschien mooie plaatjes op, het blijft een slecht idee...
Het levert dan misschien mooie plaatjes op, het blijft een slecht idee… | Bron: listverse.com

De eerste keer

In april 1942 werkte Roy Cleveland Sullivan inmiddels al zo’n zes jaar als parkwachter van Nationaal Park Shenandoah in het westen van Virginia. Op de avond dat een flinke storm over het park raasde, stond Sullivan in een van de uitkijktorens. Deze toren was splinternieuw en nog niet uitgerust met een bliksemafleider. Toen het onweer losbarstte, duurde het niet lang voor de toren de volle laag kreeg. Maar liefst zeven keer sloeg de bliksem in de toren, die onder het natuurgeweld kraakte en vlam vatte. Sullivan besloot ervandoor te gaan, maar kwam niet heel ver: de achtste bliksemschicht schoot vol het been van Roy in, schroeide zijn halve scheenbeen weg en knalde zijn grote teen finaal van zijn voet af.

Sullivan en bliksem: niet per se een gelukkige combinatie
Sullivan en bliksem: niet per se een gelukkige combinatie | Bron: Wonderslist.com

De tweede keer

Die kwam een stuk later, namelijk in 1969. Tegen die tijd stond Roy er waarschijnlijk al niet meer dagelijks bij stil, behalve dan wanneer hij een beetje uit balans was omdat hij dus al bijna dertig jaar een grote teen tekort kwam. Sullivan reed in een truck door het park toen de bliksem in twee bomen langs de kant van de weg insloeg. Vervolgens sloeg de bliksem over naar een boom aan de andere kant van de weg en had Sullivan de pech dat hij er op dat moment precies tussen reed met zijn ramen open. Sullivan kreeg opnieuw de volle laag en werd door de inslag bewusteloos geslagen. Het had weinig gescheeld of hij was met truck en al een afgrond ingereden. Dat gebeurde niet, maar hij werd wel wakker zonder wimpers en wenkbrauwen.
[RELATED id=’258075′]

De derde keer

Een jaar later was Sullivan opnieuw de pineut. Dit keer was hij eens niet aan het werk, maar stond op zijn vrije dag een beetje onkruid te wieden in zijn eigen voortuin. Je zou toch zeggen dat zo’n man op het moment dat het begint te onweren denkt: kom, laat ik eens naar binnen gaan, gezien mijn nogal ongelukkige verleden met bliksem. Maar nee, niet Sullivan. Hij bleef lang genoeg buiten om mee te maken dat de bliksem in een nabijgelegen transformator sloeg, afketste en vervolgens zijn schouder opzocht. Roy werd een eind naar achter geslagen, maar hield er op wat lichte brandwonden na niets aan over.

De vierde keer

Bij nummer vier kwam Sullivan er beduidend minder goed vanaf. Het was 1972, slechts twee jaar na de vorige inslag. Sullivan stond bij de receptie van het kampeerterrein waar hij nieuwe campinggasten had ingecheckt. Het begon lichtjes te regenen, maar er was verder geen sprake van onweer. Totdat er plots een enorme knal door de lucht dreunde, volgens Sullivan de luidste die hij ooit gehoord had. Dat kan kloppen, want de arme parkwachter kreeg opnieuw de volle laag, dus het kwam inderdaad allemaal erg dichtbij. Toen Sullivans oren stopten met suizen, hoorde hij iets knisperen. Het bleek zijn haar te zijn dat op zijn hoofd weg schroeide onder vlammen van vijftien centimeter hoog. Hij wist het vuur te doven met wat natte handdoeken en begon toen wel een beetje het vermoeden te krijgen dat zijn relatie met bliksem een moeizame was.

Na de inslag verkeerde Sullivan in betere staat dan zijn hoed
Na de inslag verkeerde Sullivan in betere staat dan zijn hoed | Bron: Anomalien.com

De vijfde keer

Een jaar later, in augustus 1973, vond de bliksem het wel weer eens tijd worden voor een bezoekje aan onze parkwachter. Sullivan bevond zich weer in een dienstauto in het park toen hij de enorme donderwolken zijn kant op zag drijven. Nope, niet nog eens, dacht Sullivan. Hij sprong zijn auto uit en zette het op een lopen. Of het door de eerdere inslagen komt weten we niet, maar hij was blijkbaar in de veronderstelling dat hij sneller dan bliksemsnel was. Helaas. Toen hij stopte en omkeek of hij al ver genoeg was, zag hij nog net een flits uit een wolk schieten. Het was weer een voltreffer. Sullivan kwam even later bij en bleek door de klap letterlijk uit zijn schoenen te zijn geblazen. Hij hield er een flinke wond aan zijn enkel aan over.
[RELATED id=’257534′]

De zesde keer

In 1973 maakte Sullivan een wandeling langs een van de paden in het park, toen het opnieuw begon te onweren. Hij zag de bui al hangen en zette het weer op een lopen, weg van het onweer. Dit keer keek hij niet om en bleef gewoon doorrennen, maar ook dat mocht niet baten. De inslag sloeg hem een metertje of wat naar voren, maar richtte verder weinig schade aan. De bliksem was nu gewoon aan het trollen. Sullivan was er klaar mee en diende kort na dit incident zijn ontslag in. De bliksem mocht voortaan een andere parkwachter lastig gaan vallen.

De zevende keer

Helaas voor hem dacht de bliksem daar toch heel anders over. Op 25 juni 1977 was de gepensioneerde Sullivan lekker aan het vissen op een meertje, toen vanuit het niets de bliksem nog maar eens op bezoek kwam. Dit keer werd hij in zijn hoofd geraakt en hield hij er zware brandwonden op zijn borst en buik aan over. Ook raakte hij nagenoeg doof aan één oor. Terwijl Sullivan probeerde weg te kruipen in zijn truck om bij te komen, werd hij aangevallen door een zwarte beer. De beer liet zich met een tak wegjagen, maar ging er wel met Sullivans vis vandoor.

Het was de laatste keer dat Sullivan door de bliksem werd getroffen. Vijf jaar later kwam de man die maar liefst zeven blikseminslagen had overleefd, tragisch door eigen toedoen om het leven. Hij laat een eervolle vermelding in het Guiness Book of World Records achter als de vaakst door bliksem geraakte persoon achter. Twee van zijn hoeden, mét bliksemgaten, zijn te bewonderen in musea in New York en South Carolina.

Reageer op artikel:
De man die 7 (!) keer getroffen werd door bliksem
Sluiten