De lugubere manier waarop plastische chirurgie vroeger door een bakker zou zijn uitgevoerd

In de Middeleeuwen bestond plastische chirurgie uiteraard nog niet. Als je niet tevreden was met de grootte van je neus of de stand van je oren was daar weinig aan te doen. Dat hield mensen echter niet tegen om te fantaseren over een ander uiterlijk.

Uit deze fantasieën ontstond het verhaal van ‘De bakker van Eeklo’, de legendarische eerste plastische chirurg. De methoden die deze ‘chirurg’ er op nahield, leken echter meer op die van een bakker.

Bakker van Eeklo
Bakker van Eeklo | Bron: Cornelis van Dalem, Muiderslot

Dat klinkt niet heel prettig

Als je op bezoek ging bij de bakker van Eeklo stond je een heftige behandeling te wachten. Eerst werd je hoofd afgehakt en werd er een kool voor in de plaats geplaatst. Kool werd in de Middeleeuwen gebruikt om bloeden te stelpen. Er werd gedacht dat een kool in de plaats van een hoofd het doodbloeden kon tegengaan.

Daarna ging de bakker natuurlijk aan de slag met het hoofd. Dit werd met een zalfje behandeld. Als deeg werd het hoofd volgens het verhaal in een nieuwe vorm gekneed, waarna het als een brood werd bestreken met ei-geel en de oven in ging. Niet alleen het uiterlijk, maar ook de persoonlijkheid van de eigenaar van het hoofd zou met dit culinaire programma aangepakt worden.

Stadbeeld van de bakker van Eeklo
Stadbeeld van de bakker van Eeklo | Bron: Leo De Buysere, mapio.net

Na het bakken werd de kool vervangen door het versgebakken hoofd en kon de patiënt met een nieuw uiterlijk weer verder met zijn leven. Mits het hoofd natuurlijk geen misbaksel geworden was.

Misbaksel?

In een aantal spreekwoorden herken je het verhaal van ‘De bakker van Eeklo’ nog terug. Zo heeft een heethoofd misschien te lang in de oven gezeten en een halve gare juist te kort en ook bij een misbaksel is er iets misgegaan in het bakproces.

Bakker van Eeklo
Bakker van Eeklo | Bron: Onbekend

De moraal van dit verhaal is dan ook dat je blij moet zijn met het uiterlijk dat je hebt. Vaak is er niets aan te veranderen en als dat wel kan is dat niet altijd een goed idee.

Kerk, stadhuis en marktplaats van Eeklo
Kerk, stadhuis en marktplaats van Eeklo | Bron: Wikipedia

Hoewel deze hoofdenbakker natuurlijk niet echt bestond, heeft de Belgische stad Eeklo het verhaal omarmd. Er is zelfs de ridderorde van de Eeclooschen Herbakker opgericht, die zich hard maakt voor de promotie van de stad.
 (KC)

De Eecloosche Herbakkers slaan iemand tot ridder
De Eecloosche Herbakkers slaan iemand tot ridder | Bron: taptoe.be
Reageer op artikel:
De lugubere manier waarop plastische chirurgie vroeger door een bakker zou zijn uitgevoerd
Sluiten