De lugubere legende over het Amsterdamse grachtenpand ‘Het huis met de hoofden’

Tussen alle Amsterdamse grachtenpanden valt Keizersgracht 123 op. Tegen de gevel van rode bakstenen zijn namelijk zes hoofden te zien. Waarom deze hoofden er zitten? Een legende geeft antwoord.

Het huis met de hoofden | Bron: Wikipedia

Vertel

Op een avond waren de bewoners van het grachtenpand aan de Keizersgracht van huis. De zorg voor het huis rustte daarom op de schouders van de twee dienstmeisjes, die daarom alle ramen en deuren van het grote pand extra goed dichtdeden.

Toen de meisjes nog even in de keuken zaten, hoorden ze plotseling mannenstemmen. Een van de meisjes raakte in paniek en vluchtte het huis uit. Het andere meisje, Anna, pakte een groot vleesmes en ging op onderzoek uit. Ze ontdekte dat de stemmen onder een van de luiken onder het huis vandaan kwamen. Ze hoorde dat onder het luik zeven rovers zaten, die hun tactiek om het huis te beroven bespraken. Dat was handig! Nu kon Anna zo afluisteren wat de boeven van plan waren.

Wat was dan het plan?

Het plan was heel simpel. De rovers zouden één voor één uit het luik klimmen. Als de eerste rover boven was zouden de rovers onder het luik zachtjes “Ben je er?” roepen. Als de rover met ja antwoordde, kon de volgende rover naar boven klimmen en dan zou het ritueel zich herhalen tot alle zeven rovers in het huis waren.

Het interieur van het huis met de hoofden nu | Bron: huismetdehoofden.nl

Anna wilde natuurlijk niet zeven rovers in huis. Toen de eerste rover zijn hoofd boven het luik stak hakte ze dit af met het scherpe vleesmes en trok ze het lichaam van de rover naar boven.

Zoals afgesproken vroegen de andere rovers of de eerste rover boven was. “Ja,” antwoordde Anna met een zware stem. En daar stak de volgende rover zijn hoofd boven het luik om gelijk door het mes van Anna een kopje kleiner gemaakt te worden. Ook de andere rovers troffen hetzelfde lot. Rover nummer zeven had echter argwaan gekregen en was er stilletjes vandoor gegaan.

Een van de hoofden | Bron: Wikipedia

Gelukkig had de rover geen tijd om versterking te halen. De familie kwam thuis en vond hun dienstmeisje met een bebloed vleesmes in de hand naast zes onthoofde mannenlichamen.

Dat was schrikken!

Toen Anna vertelde wat er gebeurd was, was de familie echter diep onder de indruk. Ze lieten de hoofden namaken voor aan het huis en Anna kreeg een diamanten ring als beloning.

En de zevende rover?

Het leven aan de Keizersgracht ging weer verder met als enige uitzondering dat het huis nu wat extra versiering had en dat er een nieuwe knecht kwam werken. De knecht, die Piet heette, vond Anna al gelijk leuk. Anna zag hem ook wel zitten en na wat geflirt stemde ze er in toe om met hem te trouwen. Nu moest ze uiteraard wel zijn familie ontmoeten, dus ze nam een aantal dagen vrij om samen met Piet zijn ouders te bezoeken.

De hoofden op een rij | Bron: Dave Johnsons

Aangekomen bij de ouders van Piet kwam ze er achter dat ze een vreselijke toekomstige schoonfamilie had. Het huis van Piets ouders was een rovershol en Piet was de zevende rover.

Uiteraard was Piet niet blij met het lot van zijn broers. Hij wilde Anna hiervoor terugpakken. Anna werd vastgebonden en in een kamertje opgesloten in afwachting van haar dood.

Ai

Anna ging natuurlijk niet rustig op haar dood wachten. Ze had gelukkig haar diamanten ring nog om en gebruikte deze om de touwen door te snijden. Ze knoopte daarna de touwen weer aan elkaar en gebruikte deze om zich door het raam naar buiten te laten zakken.

De gevel van het huis met de hoofden | Bron: lichtoplegenden.nl

Anna probeerde zo snel mogelijk weg te komen bij de rovers en had geluk. Ze kon meerijden met een boer met een hooiwagen. Verstopt onder het hooi reed ze weg van de rovers. Die hadden inmiddels in de gaten dat Anna ontsnapt was. Om te controleren of het meisje niet in het hooi verstopt zat prikten ze hier drie keer in met een hooivork. Gelukkig raakte de hooivork Anna niet en kwam ze veilig aan in Amsterdam. Daar was de familie verbaasd, ze hadden Anna nog niet terugverwacht. Toen Anna vertelde wat er gebeurd was, werd de schout ingeschakeld.

De rovers hadden Anna natuurlijk niet kunnen vinden, dus Piet besloot te doen alsof er niets aan de hand was en ging naar zijn verlof terug naar zijn werkgevers. Hij vertelde hen dat Anna ziek thuis bij zijn ouders was. Toen hij het huis binnenkwam en daar Anna zag, schrok hij erg. Piet en zijn ouders werden gearresteerd en Anna had niets meer te vrezen. (KC)

Reageer op artikel:
De lugubere legende over het Amsterdamse grachtenpand ‘Het huis met de hoofden’
Sluiten