De Lorelei: De mythische oorzaak van scheepsrampen in het Rijngebied

De Loreley is een hoge rots bij de rivier de Rijn in Duitsland. Dit punt waar de Rijn op zijn smalst is, is een beetje de Bermudadriehoek van Duitsland. Veel schepen verdwenen hier of gingen hier ten onder.

Loreley rots
Loreley rots | Bron: All-Free-Photos.com

Waarom dan?

De mensen dit in dit gebied woonden, hadden hier wel een verklaring voor. In een ver verleden woonde er volgens dit verhaal nimfen rond de Rijn. Door de modernisering van de wereld om hun heen, vertrokken steeds meer nimfen. Een nimf bleef echter nog steeds hardnekkig bij de Loreley rondhangen. Ze was er zelfs zo mee verbonden dat men haar de Lorelei ging noemen.

Lorelei

Zonder de andere nimfen werd ze daar wel een beetje eenzaam. Dit loste ze op door boven op de rots te gaan zitten, waar ze goed uitzicht op de rivier had en alle mensen die daar overheen voeren.

Niet alleen zag zij de mensen, de mensen zagen haar ook. Alleen om je heen kijken gaat vervelen. Van de Disneyfilm de kleine zeemeermin weten we dat zeemeisjes dol zijn op hun haar kammen, zo ook de Lorelei. Haar gouden haar glinsterde in het zon- en maanlicht en leidde de schippers af. De Lorelei vond die aandacht wel leuk en had nog een wapen dat ze in de strijd gooide. Ze had nog iets gemeen met Ariël, namelijk een stem die de stoelen bij de Voice doet omdraaien en de neiging om op de meest vreemde momenten in zingen uit te barsten.
De Lorelei

De Lorelei | Bron: Eduard Jakob von Steinle

Dat is misschien irritant, maar kan niet echt kwaad toch?

Op zich lijkt het best onschuldig, een eenzame nimf die door haar liedjes wat aandacht vraagt van passerende zeelieden. Helaas had ze hier net het gevaarlijkste stukje van de Rijn voor uitgekozen. De zeemannen die naar haar pop-up openluchtconcert luisterden overleefden het vaak niet, omdat ze met hun schip op de rotsen liepen en zonken.

Een ridder hoorde over de talenten van de Lorelei en wilde dat zelf wel eens zien. Hij ging dus op pad naar het smalle stukje Rijn. Hier aangekomen hoorde hij de nimf al voor hij haar zag. Betoverd door haar gezang vergat hij ook zijn boot goed in de gaten te houden. Je raadt het al. Ook de boot van de ridder liep op de klippen en hij verdronk jammerlijk.

De ridder was echter niet alleen op zoek naar de Lorelei. Hij had zijn schildknaap bij zich, die blijkbaar minder betoverd was door de Lorelei en dit avontuur wel overleefde. Nu moest hij graaf Palatinus, de vader van de ridder over de slechte afloop vertellen.

Ai…

De graaf vatte het nieuws niet goed op. Hij stuurde zijn mannen op pad om de Lorelei van de rots te gooien en te verdrinken.

Lorelei wordt van de rots verdreven
Lorelei wordt van de rots verdreven | Bron: Johann Koler

Toen de nimf de mannen zag naderen besloot ze dat het tijd was voor haar laatste optreden. Ze gooide haar ketting in de zee en zong nog een laatste lied. Met het offer van de ketting en het lied riep ze hoge golven op die haar meevoerden. De Lorelei is hierna niet meer op de rots gezien, maar soms lijkt de wind haar gezang mee te voeren. Ook staat bij de Rijn nog een standbeeld van deze mythische vrouw. (KC)
Lorelei

Lorelei | Bron: Wikipedia
Reageer op artikel:
De Lorelei: De mythische oorzaak van scheepsrampen in het Rijngebied
Sluiten