De lichaamstaal van een hond uitgelegd in 16 illustraties

Wat zou het toch handig zijn als huisdieren ook gewoon konden praten. Om af en toe een babbeltje te maken met ons, of zodat ze zichzelf beter uit te kunnen drukken. Zoals we je hier al eens vertelden doen mensen namelijk vaak (zonder dat ze het weten) dingen bij een hond die honden eigenlijk helemaal niet prettig vinden.

Om honden nog beter te kunnen begrijpen is het daarom wel handig om hun lichaamstaal te begrijpen. En daar helpen de onderstaande illustraties van Brightside, gemaakt door Sofia Kuznetsova je bij!

1. Een lage kwispelende staart

Als een hond langzaam kwispelt met zijn staart, dan snapt hij niet wat er aan de hand is en vraagt hij je duidelijk te maken wat je wil dat hij doet. Kwispelt hij snel met zijn staart dan betekent het dat hij toegeeft dat jij de leiding hebt.

2. Een hoge staart die licht kwispelt

De hond test je gezag uit omdat hij denkt dat jou de baas is.

3. De staart tussen de benen

Dit is een teken dat de hond angstig is, bang is voor pijn of zich oncomfortabel voelt. Als er geen aantoonbare reden voor is en je hond doet dit vaak kun je maar beter even naar de dierenarts gaan.

4. Ogen die wijd open staan

Zo probeert een hond je aandacht te krijgen. Hij daagt je uit en verwacht dat je hier op reageert.

5. Knipperende (en loensende) ogen

Dit betekent dat hij er klaar voor is om te spelen. Maar als hij heel veel knippert betekent het wellicht dat zijn ogen pijn doen. Ook dan kun je maar beter naar de dierenarts gaan.

6. Oren die recht omhoog of naar voren gericht staan

De hond is nieuwsgierig en reageert op iedere nieuwe gebeurtenis in de omgeving.

7. Oren die naar beneden zijn gedrukt

Ook dit is een teken dat de hond bang is. Soms is het maar één oor dat omlaag hangt, vaak de linkerkant. Zo reageren honden vaak op onbekende mensen of mensen waar ze bang voor zijn.

8. Gapen

Dit betekent dat de hond chagrijnig en nerveus is. Puppy’s doen dit vaak wanneer ze omringd zijn door grote en onbekende honden. Gaapt de hond echter direct nadat jij moet gapen, dan betekent het dat hij erg aan je gehecht is.

9. Aan de neus likken

Dit doet de hond wanneer hij gestresst is, of wanneer hij druk of gevaar aanvoelt.

10. Tanden laten zien zonder te grommen

Dit betekent dat de hond zijn territorium afbakent. Vaak doen ze dit als ze aan het eten zijn.

11. Omrollen en de buik laten zien

De hond laat hiermee zien dat hij je vertrouwt en wil je behagen. Als je over zijn buik aait nadat hij is omgerold laat je hem zien dat je hem braaf vindt.

12. Het hoofd op de knie van het baasje leggen

Dit betekent dat de hond je aandacht wil en laat zien dat hij je nodig heeft. Als hij je hand aanraakt met zijn neus betekent het dat hij wil dat je hem aait.

13. Poot op de knie van het baasje leggen

Als de hond dit met een zelfvoldane blik doet, probeert hij je te domineren. In deze situatie kun je het beste in de ogen van de hond kijken en de poot van je knie halen.

14. Eén voorpootje omhoog houden

Dit betekent dat je hond je iets wil vragen. Misschien heeft hij honger of wil hij juist spelen. Sommige honden (voornamelijk jachthonden) doen dit ook wanneer ze iets interessants opmerken.

15. De rug naar je toe keren

Dit betekent dat hij je vertrouwt.

16. Met het lichaam schudden

Als honden bijvoorbeeld uit het water komen schudden ze zich uit, om droog te worden, maar ook om spanningen los te laten.

Reageer op artikel:
De lichaamstaal van een hond uitgelegd in 16 illustraties
Sluiten