De koning die alles in goud kon laten veranderen, maar daar niet blij mee was

Volgens de oude Grieken leefde er in tweede eeuw voor Christus in Griekenland een koning die Midas heette. Dit was een tijd waarin volgens de verhalen de Grieken regelmatig hun goden ontmoetten. Zo ook koning Midas.

Op een dag kwam koning Midas de dronken sater (een soort geit-mens) Silenus tegen. Silenus was niet zomaar een boswezen, maar een hele beroemde sater. Hij was namelijk de leraar van een van de goden: Dionysus. Koning Midas besloot dat het niet veilig was om deze prominente Sater door het bos te laten dwalen en nam hem mee naar huis.

Midas met Bacchus en Silenus | Bron: Nicolas Poussin, Alte Pinakothek

In zijn paleis luisterde hij tien dagen lang naar de vrolijke verhalen van de sater, terwijl hij er voor zorgde dat de sater voldoende te eten en vooral te drinken had. Op de elfde dag besloot de koning dat het tijd was om Silenus weer netjes thuis af te leveren. Midas bracht dus de sater weer terug naar Dionysus die al bezorgd geworden was en erg blij was met de veilige terugkeer van Silenus.

Dat vraagt om een beloning

De god wilde de koning graag belonen voor het veilig terugbrengen van zijn oude leraar. Genereus gaf hij aan Midas de keuze hoe deze het liefst beloond wilde worden. Koning Midas, die blijkbaar een gat in zijn begroting had, vroeg Dionysus om alles wat hij aanraakte in goud te laten veranderen. Zo gezegd, zo gedaan.

Op weg naar huis probeerde koning Midas zijn nieuwe gave uit. Hij raakte een takje aan, wat al snel in goud veranderde. Ook een steentje wat hij opraapte was plotseling van goud.

Extatisch kwam de koning aan in zijn paleis. Dit moest gevierd worden! Hij vroeg zijn bedienden om een feestmaal te op tafel te zetten. Toen hij echter op het eten aan wilde vallen merkte hij dat ook zijn eten en drinken zodra hij het aanraakte in goud veranderde. Hier was de koning natuurlijk minder blij mee. Goud kon hij immers niet eten.

Dat was niet de bedoeling

De koning werd nu bang voor zijn gave. Volgens sommige versies van dit verhaal raakte hij per ongeluk zijn dochter aan, waarna zij in goud veranderde. Het nieuwe talent begon meer als een vloek te voelen.

Wanhopig vroeg Midas Dionysus om hem te redden van de hongerdood en zijn nieuwe talent weg te nemen, zodat hij niet langer een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving zou zijn. De god had medelijden met de koning en vertelde hem om zich in de rivier Pactolus te wassen.

Dat deed koning Midas en hij merkte dat het water zijn gave overnam. Het water zorgde ervoor dat het zand een gouden kleur kreeg en Midas hoefde niet meer te vrezen om per ongeluk zijn hele familie te vergulden.

Reconstructie van het graf van koning Midas in het Museum of Anatolian Civilization (zonder gouden voorwerpen) | Bron: Wikipedia

Moraal van het verhaal

Van koning Midas leren we uit te kijken met wat je wenst en dat goud zeker niet altijd gelukkig maakt. (KC)

Bekijk ook: Mythische mythen & legendarische legenden: De appel die oorlog veroorzaakte

Reageer op artikel:
De koning die alles in goud kon laten veranderen, maar daar niet blij mee was
Sluiten