Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 29 aug 2016

De grote veranderingen in Kazachstan op prachtige wijze gefotografeerd

Fotograaf Ryan Koopmans is geboren in Amsterdam, opgegroeid in het Canadese Vancouver en heeft een fascinatie voor Kazachstan en Centraal Azië. Een wereldvent dus. Maar niet alleen zijn achtergrond is zo opvallend: ook om zijn bijzondere beelden kun je niet heen.

Voor deze fotoserie bezocht Ryan Kazachstan. Een land dat grenst aan Rusland, China, Kirgizië, Oezbekistan, Turkmenistan en de Kaspische Zee. Wat betreft cultuur zit het wel goed dus!

Maar Kazachstan is in de afgelopen eeuw flink veranderd. Een korte achtergrond: Sinds 1991 is Kazachstan een onafhankelijk land, daarvoor behoorde het tot de Sovjet-Unie. Het land wordt op autoritaire wijze geleid door Noersoeltan Nazarbajev.

De Ishim rivier bij Astana

In 1997 besloot men de hoofdstad te verplaatsen van Alma-Ata naar Akmola, waar eigenlijk tot dan toe weinig gebeurde. De plaatsnaam Akmola werd vervangen door ‘Astana’, wat hoofdstad betekent.

Die nieuwe hoofdstad vroeg eigenlijk direct om vernieuwingen in de bouw en infrastructuur en daarom is Astana nu een hartstikke moderne stad met veel voorzieningen. “Architectuur en stedelijke vormen zijn voor Ryan erg belangrijk,” vertelt hij aan Froot. “Zo wordt de grens tussen het natuurlijke en het menselijke duidelijk.”

Palace of Peace and Reconciliation in Astana

Daar blijft het niet bij: “Ik heb tijdens mijn reis veel van mijn tijd in Kazachstan besteed aan het fotograferen van de architectuur in Astana en Alma-Ata.”

Ryan Koopmans

De grote verschillen tussen Alma-Ata en Astana zijn goed te zien op de beelden die Ryan heeft gemaakt:

Wil je Ryan blijven volgen? Check dan ook zijn Instagram of zijn website.

Reageer op artikel:
De grote veranderingen in Kazachstan op prachtige wijze gefotografeerd
Sluiten