De bijzondere vondsten van de Nederlandse Douane: Wat mag wel en wat mag niet mee?

Nu de vakantieperiode is aangebroken, vertrekken we massaal naar het buitenland. En of dat nu binnen of buiten Europa is, we nemen vrijwel altijd wel weer een aandenken uit het desbetreffende vakantieland mee naar huis. Een souvenir in de vorm van een sleutelhanger, armbandje of misschien wel iets specialers.

Maar soms zijn de meegebrachte souvenirs zó speciaal dat je koffer niet ongeopend langs de douane zal komen. Dat je geen drugs en wapens mee mag nemen dat verbaast je vast niks. Maar soms gaat het nog even een stapje verder en komt de douane wel héél opmerkelijke souvenirs tegen. Wat dacht je van piranhas (!), gedroogde zeepaardjes, hertenpenissen en cobra’s? .

Als je dacht dat je dat allemaal niet mee mag nemen, dan heb je het mis. De Nederlandse Douane zette een aantal bijzondere vondsten op een rijtje en legt uit wat nou wel en niet mee terug naar Nederland mag:

1. Vleermuis

“De vleermuis is geen beschermde diersoort, en deze is op de juiste manier opgezet. De passagier mocht het exemplaar dus meenemen.”

2. Cobra

Een cobra in een fles lost allerlei problemen op, van reuma tot rugpijn, althans, zo wordt verteld. De cobra is beschermd en mag op geen enkele manier mee. Maar deze cobra is nep, en mocht daarom mee: met een ijzerdraadje in de slang is de reiziger genept.”

3. Zaklamp

“Deze zaklamp is een verborgen stroomstootwapen, en mag dus absoluut niet mee.”

4. Rupsen

“In de bagage van een reiziger werd een levende rups aangetroffen. Rupsen kunnen veel schade toebrengen aan de natuur in Nederland, vandaar dat ze niet zomaar mee mogen.”

5. Oorbellen

“Een reiziger nam deze oorbellen mee. De sieraden zijn gemaakt van het schild van de beschermde Karetschildpad, vandaar dat de sieraden in beslag werden genomen.”

6. Golfclub

“In deze golfclub zat cocaïne verstopt, net als in de wielen van de golftas. De reiziger is uiteraard aangehouden.”

7. Sieraad

“Dit sieraad werd voor enkele euro’s op een markt gekocht, zo beweerde de reiziger die het om zijn pols droeg. De armband is gemaakt van ivoor, daar wordt vaak grof voor betaald. Het sieraad is in beslag genomen.”

8. Piranha

“Piranha’s zijn niet gevaarlijk om thuis te eten. Dit mocht mee, want de vis is niet bedreigd en piranha’s waren bovendien goed schoongemaakt.”

9. Zwaardvis

“Dit zijn delen van een zwaardvis. Die is niet beschermd, dus de reiziger mocht ze meenemen.”

10. Zeepaardjes

“Gedroogde zeepaardjes zijn helaas een populair souvenir. Deze reiziger nam er maar liefst 150 mee, zonder vergunning. De zeepaardjes zijn in beslag genomen.”

11. Hertenpenis

“Een gedroogde hertenpenis, in China een heel gebruikelijk verjaardagscadeau. Met een gezondheidscertificaat mag het toch mee.”

12. Wandelstok

“In deze wandelstok zat een zwaard verstopt en mag uiteraard niet mee terug naar huis.”

13. Zebrahuid

Deze huid van een Zuid-Afrikaanse zebra is ongebruikelijk, maar deze zebra is niet beschermd, dus mocht het mee. Wel moest de reiziger er belasting over betalen, omdat de huid meer dan € 430,- waard is.

Wellicht dat hier aardig wat voorwerpen tussen zaten waarvan je niet wist dat je ze wel of juist niet mee mag nemen door de douane. Mocht je nou zelf ook twijfelen of je een bepaald souvenir in je koffer mee naar huis mag nemen, dan is daar nu een handige smartphone app voor ontwikkeld: de Douane Reizen app. Met deze app kun je als reiziger vooraf en tijdens je reis checken wat je wel en niet mee terug mag en hoeveel belastingvrij ingevoerd mag worden. In de app staan de meest voorkomende zaken. Mocht je vragen hebben over een product dat er niet tussen staat, kun je dat onder andere via Facebook en Twitter vragen.

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken![/likebutton]

Reageer op artikel:
De bijzondere vondsten van de Nederlandse Douane: Wat mag wel en wat mag niet mee?
Sluiten