De 335-jarige oorlog tussen Nederland en Engeland die pas dertig jaar geleden eindigde

De driehonderdvijfendertigjarige oorlog was een oorlog tussen Nederland en Engeland of om exacter te zijn tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de Scilly-eilanden in het zuidwesten van Engeland. Zoals de naam al impliceert duurde deze oorlog wel 335 jaar, namelijk van 1651 tot 1986.

Scilly-eilanden met rood omcirkeld
Scilly-eilanden met rood omcirkeld | Bron: Wikipedia

1986?

Ja, officieel eindigde deze oorlog pas in 1986 toen de vrede getekend werd. Dat wil overigens niet zeggen dat er tot vlak daarvoor nog keihard strijd werd geleverd.

Wat is dan het verhaal achter deze oorlog?

Tijdens het begin van deze oorlog was niet alleen Nederland een Republiek, ook Engeland was een Republiek met aan het hoofd Oliver Cromwell. Niet iedereen in Engeland vond dat even leuk. Er waren ook koningsgezinden die het land het liefst weer een republiek wilden maken. In 1651 tijdens het begin van de driehondervijfendertigjarige oorlog hadden de royalisten zich teruggetrokken op de Scilly-eilanden.

Oliver Cromwell
Oliver Cromwell | Bron: Samuel Cooper

Als republiek stond Nederland natuurlijk aan de kant van de Engelse republikeinen. Nederland had zelf ook nog een appeltje te schillen met de royalisten. Die hadden namelijk een aantal Nederlandse haringschepen gekaapt. Daar moest wat aan gedaan worden.

Oorlog dus?

In 1651 werd de Nederlandse admiraal Maarten Harpertszoon Tromp gestuurd om een schadevergoeding voor deze schepen te eisen. Dat ging echter niet zo simpel, dus Tromp besloot om de Scilly-eilanden te bezetten tot hij genoegdoening had.

Maarten Harpertszoon Tromp
Maarten Harpertszoon Tromp | Bron: Jan Lievens

Dit werd gezien als een oorlogsverklaring. Aangezien Engeland op dat moment in burgeroorlog was, werd dit niet gezien als een oorlogsverklaring aan heel Engeland, maar aan de Scilly-eilanden.

Scilly-eilanden
Scilly-eilanden | Bron: NASA

Om oorlog te voeren met de royalisten moest Tromp echter wel achteraan in de rij aansluiten. De vloot van het parlement wilde namelijk datzelfde jaar ook de vloot van de royalisten aanvallen. Blijkbaar gaan binnenlandse oorlogen voor internationale oorlogen.

Voordat Tromp ook maar een aanval had kunnen plegen, werd de vloot van de royalisten door de parlementariërs in de pan gehakt. Er is dus geen schot gelost en de oorlog was geheel zonder slachtoffers. De Nederlandse vloot zat nu namelijk zonder vijand. En besloot dus maar om te kregen naar Nederland. Daarbij vergaten ze wel om nog even de vrede te verklaren.

Was het dan wel echt een oorlog?

Er gingen jaren lang geruchten rond over deze oorlog. Veel historici geloofden niet dat deze oorlog echt bestaan heeft. In 1985 schreef Roy Ducan, de voorzitter van de gemeenteraad van de Scilly-eilanden, naar de Nederlandse ambassade in Londen om het gerucht over deze oorlog de kop in te drukken.

Roy Duncan die in 1986 de vrede tekende
Roy Duncan die in 1986 de vrede tekende | Bron: scilly.gov.uk

De ambassade ging op onderzoek uit en kwam er achter dat deze oorlog wel degelijk bestond en dat er hiervoor nog geen vrede getekend was. Nederland en de Scilly-eilanden waren dus eigenlijk meer dan 300 jaar laten nog steeds met elkaar in oorlog.

In de categorie beter laat dan nooit besloot Duncan dan maar om de vrede alsnog te sluiten. Hij nodigde de Nederlandse ambassadeur uit en zo werd in 1986 de vrede toch nog getekend. (KC)

Reageer op artikel:
De 335-jarige oorlog tussen Nederland en Engeland die pas dertig jaar geleden eindigde
Sluiten