Max Bollen
Max Bollen Article 22 nov 2014

De 10 meest dodelijke dictators tot op de dag van vandaag

Ze zeggen wel eens dat compassie voor de mensheid, liefde voor het vaderland en een sterk streven naar gerechtigheid de juiste ingrediënten zijn voor een goede leider. Echter, eens in de zoveel tijd zijn er politici die besluiten om dingen op hun eigen manier te doen. Deze koelbloedige dictators hebben lak aan de waarde van het leven, zolang ze hun eigen egoïstische behoeftes maar vervullen. Dit zijn de 10 meest dodelijkste dictators uit de geschiedenis.

10. Kim Il-sung, Noord-Korea

Geschatte sterfgevallen: 1,6 miljoen

Gevangenen in de straf- en werkkampen werden gedwongen om hun eigen graf te graven voordat ze neergeslagen werden met hamers. Zwangere vrouwen in kampen werden gedwongen tot harde arbeid om miskramen af te dwingen.

9. Pol Pot, Cambodja

Geschatte sterfgevallen: 1,7 miljoen

In slechts vier jaar tijd was hij verantwoordelijk voor de dood van een kwart van de Cambodjaanse populatie. Hij richtte zich op intellectuelen die zijn macht bedreigden. Zo werd iedereen met een bril of kennis van een tweede taal vermoord.

8. Enver Pasja, Turkije

Geschatte sterfgevallen: 2 miljoen

Hij was verantwoordelijk voor de hongersnood in het land en hij gaf de opdracht voor de Armeense genocide. Die leidde tot een sterfgeval van meer dan anderhalf miljoen. Armeniërs werden gedwongen om naakt te marcheren door woestijnen. Velen stierven door uitputting.

7. Hideki Tojo, Japan

Geschatte sterfgevallen: 4 miljoen

Hij leidde de aanval op Pearl Harbor, en daarnaast was hij verantwoordelijk voor de talloze massamoorden op burgers en ongewapende soldaten. Hij werd geëxecuteerd wegens zijn oorlogsmisdaden in 1948, na een mislukte zelfmoordpoging.

6. Vladimir Lenin, Rusland

Geschatte sterfgevallen: 4 miljoen

Hij gaf de opdracht tot de executie van Russische ministers en de koninklijke familie tijdens de burgeroorlog. Hij gebruikte de Rode Terreur om de oppositie de mond te snoeren. Verder werden geestelijken gespietst en rebellen levend begraven.

5. Chiang Kai-shek, China & Taiwan

Geschatte sterfgevallen: 10 miljoen

Hij stond aan het bewind van de massamoorden in Sjanghai in 1927, waar meer dan 5000 communisten en studenten omkwamen. Ook was hij verantwoordelijk voor het doden van 20 000 Taiwanezen, een groep die vooral bestond uit leiders en intellectuelen, in 1947.

4. Leopold II van België, Congo

Geschatte sterfgevallen: 13 miljoen

Hij vermoorden meer dan tien miljoen mensen door de dorpen te verbranden en slaven tot de dood te slaan. Zo’n twee miljoen mensen werden onthoofd, waarna hun hoofden en geslachtsdelen in het openbaar werden getoond.

3. Adolf Hitler, Duitsland

Geschatte sterfgevallen: 17 – 20 miljoen

Ouders van gehandicapte kinderen werden gedwongen om ze terug naar de kliniek te sturen. Daar kregen de kinderen een dodelijke injectie. Ook was Hitler verantwoordelijk voor de moord op twee derde van alle Europese joden tijdens de holocaust.

2. Joseph Stalin, Rusland

Geschatte sterfgevallen: 40 – 62 miljoen

De overheid nam negentig procent van al het eten in beslag, waardoor vijf miljoen mensen stierven aan hongersnood. Tijdens de Grote Zuivering werden vijanden gemarteld totdat ze een openbare bekentenis gaven, om vervolgens geëxecuteerd te worden.

1. Mao Zedong, China

Geschatte sterfgevallen: 45 – 75 miljoen

De mensen die, onder het regime van Mao, te oud of ongeschikt werden geacht, konden rekenen op een verbanning uit de kantines waardoor ze zouden verhongeren. De ouders van kinderen die betrapt werden op het stelen van eten, moesten hun nakomelingen levend begraven.

Bekijk ook: De 10 best bewaakte plekken op aarde

Reageer op artikel:
De 10 meest dodelijke dictators tot op de dag van vandaag
Sluiten