rutger
rutger Article 8 feb 2012

De 10 duurste schilderijen die ooit zijn verkocht

Iedereen weet dat de meeste echte kunst haast niet te betalen is. Toch zijn er een aantal mensen die het wel kunnen betalen en er ook een groot geldbedrag voor over hebben. Daarom dit mooie overzicht van de 10 duurste schilderijen die ooit zijn verkocht.

10. Bal Au Moulin De La Galette, Montmartre – €60.000.000,-
Dit schilderij is geschilderd door Pierre-Auguste Renoir en is verkocht aan Ryoei Saito in de jaren ’90. Dit schilderij beschrijft een bepaald gebied in de Montmartre met mensen die belangrijk waren voor de schilder. Estelle, de vrouw in de gestreepte jurk is de zus van één van Renoir’s modellen. Het dansende koppel zijn Margot, één van Renoir’s modellen, en Cardensa, een Cubaanse artiest.

9. False Start – €61.000.000,-
Dit schilderij is geschilderd door Jasper Johns en is gekocht door Kenneth Griffin. Het schilderij is in 1959 afgerond en wordt gezien als grote invloed op de pop art. Het interessante aan dit schilderij is dat de kleuren worden gebruikt als hun eigen woorden, alleen dan in een andere kleur geschilderd zijn. Dus het woord rood is in oranje geschilderd en het woord oranje is in het wit geschilderd. (Dan moeten we het rode woord ‘red’ helemaal rechtsboven wel even vergeten)

8. Portret van Dr. Gachet – €63.000.000,-
Dit schilderij van Vincent van Gogh is gekocht door de Japanse zakenman Ryoei Saito in 1990. Drie jaar na de aankoop moest Ryoei Saito de gevangenis in vanwege een omkoopschandaal. Hij heeft het schilderij laten verstoppen en is sinds het overlijden van de Japanse zakenman in 1996 nog steeds onvindbaar.

7. Triptych 1976 – €66.000.000,-
Dit kunstwerk van Francis Bacon is in handen van de Russische miljardair Roman Abramovich. Iedereen kent hem wel als eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea. Het schilderij is één van zijn meesterwerken nadat de geliefde van Bacon zelfmoord pleegde. Met invloeden uit de Griekse mythologie, met name het verhaal van Prometheus, kan het ook worden beschouwd als de The Orestia, Aeschylus’ trilogie.

6. Adele Bloch-Bauer II – €67.000.000,-
Gustav Klimt heeft dit schilderij in 1912 voltooid. Het meisje uit dit schilderij is het enige model dat Gustav Klimt meer dan twee keer heeft geschilderd. Het schilderij is in de jaren ’20 door een nog onbekende koper gekocht en in opdracht van Ferdinand Bloch-Bauer gedoneerd aan de Oostenrijkse staat. De Nazi’s hebben hem vervolgens in de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de familie Bloch-Bauer het schilderij door middel van rechtszaken weer terug gekregen en is het aan een onbekende koper geveild.

5. Dora Maar Au Chat – €73.000.000,-
Dit meesterwerk van Pablo Picasso is verkocht aan een onbekende koper in de jaren ’40. De vrouw uit het schilderij heet Dora en was één van zijn geliefden in de jaren ’30 en ’40. Dora groeide op in Argentinië, maar woonde haar verdere leven in Parijs. Eén van de redenen waarom ze goed met elkaar konden opschieten was omdat ze Spaans sprak.

4. Garcon A La Pipe – €80.000.000,-
Dit is de tweede Picasso in de top 10. Hij heeft dit schilderij voltooid in 1905, toen hij pas 24 jaar oud was. Er wordt bij dit schilderij gesproken over een androgyne kwaliteit, door het contrast tussen de pijp en de bloemen.

3. Adele Bloch-Bauer I – €103.000.000,-
Dit tweede top tien meesterwerk van Gustav Klimt is verkocht aan Ronald Lauder, een cosmetica magnaat. De reden waarom hij het schilderij gekocht heeft is, omdat hij Joodse eigendommen wilde beschermen tegen de Nazi’s. Het schilderij bestaat uit goud, olie en zilver op doek.

2. Woman III – €105.000.000,-
Het schilderde van Willem de Kooning is gekocht door David Geffen in november 2006. Dit werk van Willem de Kooning is het enige schilderij van hem dat in particulier bezit is. Het is een onderdeel van de serie “Woman”, bestaande uit zes werken, en is voltooid in 1953. Dit schilderij is een goed voorbeeld van abstract expressionisme.

1. No. 5, 1948 – €107.000.000,-
Het duurste schilderij ooit verkocht is van Jackson Pollock, gebaseerd op zijn beroemde “druppel” stijl, en is gekocht door David Martinez. Dit meesterwerk toont de moderne stijl aan en is momenteel het meest gewilde schilderij binnen de high-class maatschappij.

Update:
Nieuwe Nr. 1: De Kaartspelers – €190.000.000,-

Onze bronnen zijn natuurlijk niet altijd even up to date, maar dankzij een aantal oplettende lezers hebben een nieuwe nummer 1. Het kunstwerk van Paul Cézanne (1839-1906) is gekocht door de koninklijke familie van Qatar. Dit kunstwerk maakt deel uit van een serie schilderijen die Cézanne maakte in de negentiende eeuw. Dit werk is rond 1892 geschilderd.

Reageer op artikel:
De 10 duurste schilderijen die ooit zijn verkocht
Sluiten