Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 8 jan 2017

Dankzij infrarood fotografie lijkt Central Park voor even op een prachtig sprookjesland

Central Park is een prachtig, groen park dat te vinden is in het altijd drukke New York City. Het park is enorm – 341 hectare – en heeft voor ieder wat wils: er zijn meren, wandelpaden, vijvers, sportvelden en speeltuinen.

Zelfs als je er nog nooit bent geweest is de kans groot dat je het park zou herkennen: het is immers in vele films en televisieseries te zien geweest. Maar er is een manier gevonden – door fotograaf Paolo Pettigiani – om het park om te toveren tot een onherkenbare, sprookjesachtige omgeving: infrarood-technologie!

Infra-watte?!

Meneer Herschel was rond 1900 druk bezig met een sterrenkundig onderzoek toen hij infrarood-technologie ontdekte. Het bleek een – zeker voor de fotografie – belangrijke ontdekking: de resultaten van de beelden waren afhankelijk van de ervaring en het geluk dat een fotograaf had.

Lukt het werk met de techniek, dan is het resultaat geweldig. Lukt het niet, dan is helaas je shot verpest. Mocht je meer over de techniek willen lezen, kijk dan eens hier.

Risico

Veel fotografen maken geen gebruik van infrarood. Doe je dit wel, dan neem je een behoorlijk risico – immers kan het zomaar zo zijn dat al je werk voor niets was omdat je foto niet goed is ontwikkeld!

Paolo Pettigiani heeft de gok gewaagd en nam het o zo bekende Central Park als onderwerp voor zijn infraroodbeelden. Dat is best dapper: het park is bij velen geliefd en een beeld ervan verpesten – en toch publiceren – zou veel negatieve kritiek kunnen opleveren.

Godzijdank is het Paolo gelukt de foto’s te maken. En hoe! Het resultaat is adembenemend en zeker de moeite waard:

Pettigiani wil maar al te graag zichtbaar maken wat over het algemeen niet gezien wordt. Infrarood is daar een handige manier voor, want de techniek maakt alles dat prachtig groen is opeens roze – bomen lijken suikerspinnen te worden!

In een gelimiteerde oplage zijn prints te bestellen van deze bijzondere beelden. Hebben? Je bestelt ze hier.

Ook Hongkong is eens vastgelegd met een infraroodfilter. Wat een pracht!

Reageer op artikel:
Dankzij infrarood fotografie lijkt Central Park voor even op een prachtig sprookjesland
Sluiten