De droom van China’s Van Gogh om eindelijk het échte werk te zien in Amsterdam

A. de Jong 19 jul 2018 Froot

China’s Van Goghs is een hartverwarmende documentaire over Zhao Xiaoyong, een Van Gogh replica-schilder uit China. De documentaire volgt zijn droom om naar Amsterdam te reizen om eindelijk het echte werk te zien de grootmeester.

Van Gogh replica-schilder Zhao Xiaoyong

De documentaire is gemaakt door vader en dochter Haibo Yu en Kiki Tianqi Yu. Ze nemen de kijkers mee naar studio Dafen, een zogenoemd schildersdorp in de Chinese stad Shenzen, gelegen aan de grens met Hongkong. Hier leven allerlei schilders samen die replica’s maken van grootmeesters uit het westen. Een van hen is Zhao Xiaoyong, die gespecialiseerd is in de Nederlandse schilder Vincent van Gogh.

china's van goghs, van gogh, replica, schilder

Als je duizenden schilderijen hebt nagemaakt, bouw je op een gegeven moment natuurlijk ook een emotionele band op met de schilder in kwestie. “Ik ontmoette Vincent van Gogh op een gegeven moment in mijn dromen”, zegt Zhao Xiaoyong. “Ik werd zwetend wakker en kon niet meer in slaap komen. Hij was overal in mijn gedachten.”

De documentaire volgt het dagelijkse leven van de vaardige Chinees. Samen met familie en collega’s, die hij vrienden noemt, heeft hij al meer dan 100.000 Van Gogh replica’s geschilderd. Om rond te komen maken ze per persoon zeven à acht schilderijen per dag. “Als we de kans hadden naar het buitenland te gaan, was het anders geweest. Dan zouden we een open visie krijgen en ander werk kunnen maken.”

china's van goghs, van gogh, replica, schilder

Als de jonge schilder in Amsterdam oog in oog komt te staan met de échte zonnebloemen, wordt Van Gogh voor hem veel meer dan enkel een inkomstenbron: zijn kunst en zijn leven motiveren de jonge schilder om zijn eigen dromen na te jagen. China’s Van Goghs is een indrukwekkende reis die symbool staat voor de Chinese droom van de 21e eeuw: van ‘Made in China’ naar ‘Created in China’.

De documentaire ging in 2016 al in première tijdens het IDFA, maar je kunt de hele documentaire nu op Vimeo kijken voor 3,99 euro.

Reageer op artikel:
De droom van China’s Van Gogh om eindelijk het échte werk te zien in Amsterdam
Sluiten