Froot 17 aug 2017 Sissy Westerhuis

Chimpansees kunnen net zo goed steen-papier-schaar spelen als 4-jarige mensen

Bij de Universiteit van Kioto in Japan is een bijzonder interessant onderzoek gedaan naar de intelligentie van chimpansees. Dat de Afrikaanse mensapen slim zijn, dat wisten we sowieso wel: soms zijn ze slimmer dan wij mensen liet dit onderzoek al zien! Maar, hoe slim precies kwam bij dit onderzoek nog duidelijker naar voren: ze kunnen prima steen-papier-schaar spelen!

In deze video zie je hoe een chimpansee het spelletje leert te spelen

En deze handen werden gebruikt als voorbeeld in het onderzoek:

Tetsuro Matsuzawa, primatoloog en onderzoeker van de Japanse universiteit vertelt dat er bij chimpansees in het wild ook een rangorde en telorde geldt. Om te kijken in hoeverre die ordes verschillen met die van mensen deed men dit onderzoek.

Een stukje appel als beloning

Verschillende apen deden mee aan het onderzoek: mannetjes en vrouwtjes van verschillende leeftijden. Bij elke goede keuze die werd gemaakt kreeg een chimpansee dan een stukje appel als beloning. Bij een verkeerde keuze hoorde de mensaap dan een buzzer én kreeg het dier niets.

In de volgende stap binnen het onderzoek werden de handgebaren in verschillende volgordes getoond en moesten de deelnemers – die individueel te werk gingen – dus een moeilijkere keuze maken.

53 dagen

Net als bij mensen maakten chimpansees soms ook foutjes, maar de slimste mensaap wist het spel na 53 dagen volledig onder de knie te krijgen, beschrijft Matsuzawa.

Aan de hand van deze onderzoeksresultaten willen de onderzoekers nu verder de intelligentie van de mensaap in kaart brengen, zodat ook de verschillende strategieën kunnen worden bekeken. Aha!

Leuk om te zien: dit is wat er gebeurt als je een chimpansee magie laat zien!

Reageer op artikel:
Chimpansees kunnen net zo goed steen-papier-schaar spelen als 4-jarige mensen
Sluiten