Che Guevara: Het verhaal achter de meest gereproduceerde foto ooit

Alleen als je onder een steen leeft heb je deze foto nog nooit gezien. Waarschijnlijk is de eerste keer dat je deze foto zag niet in een museum of fotoboek, maar op iemands tas of T-shirt. Volgens het Victoria and Albert Museum in Londen is deze foto de meest gereproduceerde foto ooit.

El Guerrillero Heróico
El Guerrillero Heróico | Bron: Alberto Korda, Museo Che Guevara

Wat maakt deze foto zo bijzonder?

Op deze foto is de 31-jarige Argentijn Che Guevara, één van de leidende figuren in de Cuba revolutie, te zien. Deze foto is gemaakt op 5 maart 1960 door Alberto Korda tijdens een herdenking voor de slachtoffers van de La Coubre explosie, een ramp waarbij een Frans schip in de haven van Havana ontplofte.

Contact Sheet met foto van Che Guevara
Contact Sheet met foto van Che Guevara | Bron: Alberto Korda, Museo Che Guevara

Wat het meeste opvalt op deze foto is de blik van Che Guevara. Hij kijkt onverzettelijk de camera in. Op deze foto ziet hij eruit zoals we ons een echte held voorstellen.

De originele foto
De originele foto | Bron: Alberto Korda, Museo Che Guevara

Hoewel de originele foto al indrukwekkend is, heeft Alberto Korda wel wat trucjes toegepast om deze foto nog indrukwekkender te maken. Zo waren een anonieme man en een palmboom deel van het originele beeld. Deze heeft de fotograaf weggesneden. Door de foto ook nog een beetje te draaien en wat heftigere contrasten aan te brengen, waardoor er een groter verschil is tussen licht en schaduw, ontstond dit iconische beeld.

En toen werd de foto gelijk zo beroemd?

De foto werd met een aantal andere foto’s die de fotograaf die dag gemaakt had naar het tijdschrift Revolución gestuurd. Het tijdschrift koos een aantal foto’s uit waar Fidel Castro en filosofen Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir op stonden en stuurde de foto met Che Guevara terug naar de fotograaf.

Alberto Korda met foto van Che Guevara
Alberto Korda met foto van Che Guevara | Bron: Onbekend

De fotograaf geloofde echter wel gelijk dat dit een hele bijzondere foto was en hing de foto groot aan zijn muur en gaf exemplaren van de foto cadeau. Pas na de dood van Guevara in 1967 ging deze foto de wereld rond. Ook werd de foto toen voor het eerst op T-shirts gedrukt, waarna er nog veel zouden volgen.

T-shirt met het portret van Che Guevara
T-shirt met het portret van Che Guevara | Bron: Amazon.com

Is dat wel in overeenstemming van het communistische gedachtengoed van Che Guevara?

Als goede communist vroeg Korda nooit om royalties voor de foto. Wel had hij gemengde gevoelens over het commerciële gebruik van de foto. Zo spande hij een rechtszaak aan tegen Smirnoff, die deze foto zonder toestemming voor een wodka reclame gebruikte. Het geld wat hij als schikking kreeg doneerde hij aan de gezondheidszorg in Cuba, omdat dat volgens de fotograaf was wat zijn held Che gedaan zou hebben. (KC)

Reageer op artikel:
Che Guevara: Het verhaal achter de meest gereproduceerde foto ooit
Sluiten