A. de Jong
A. de Jong Froot 5 apr 2018

De nieuwe generatie boswachters vlogt, blogt en is awesome

De jaren dat het beroep boswachter een stoffig imago had (wat hoe dan ook onterecht was), liggen achter ons. Er is een nieuwe generatie boswachters opgestaan. Ze zijn jong, hebben social media, kunnen prachtig fotograferen en hebben een leven om jaloers op te zijn.

De nieuwe generatie boswachters van Staatsbosbeheer

We backpacken in Vietnam, gaan hiken in Noorwegen en surfen in Portugal. Maar wat we vaak vergeten, is hoe mooi ons eigen land is. Nederland telt twintig nationale parken met prachtige natuur en unieke dieren. Dankzij de nieuwe generatie boswachters krijgen we daar nu een beter beeld van. Want waar de boswachter van vroeger na zijn werk ging biljarten in de lokale kroeg, post de nieuwe generatie nog vlug even wat foto’s en vlogs op Instagram en Twitter.

boswachter, boswachters, staatsbosbeheer, natuur, generatie, social media, instagram, twitter

We introduceren de influencers van Staatsbosbeheer, die niet de hele dag selfies maken, maar foto’s van zeehonden op het wad, (parings)dansende futen, jonge vosjes, bloeiende planten en nog veel meer moois.

Boswachter Charlotte Biskop – Texel

Om te beginnen met het droomverhaal van Charlotte Biskop, die sinds 1 januari boswachter is op Texel. Charlotte was online redacteur bij de NOS, maar besloot na een toevallige ontmoeting in een café met een Texelse boswachter van Staatsbosbeheer het roer om te gooien. “Het lijkt me zo’n mooi beroep”, zei ze. Waarop de boswachter antwoordde dat ze op Texel nog een boswachter zochten. De rest is geschiedenis.

Ook op regenachtige dagen is het heerlijk in het bos. Misschien wel júist op regenachtige dagen. #ruiktzolekker #buitenishetleuker #lekkerhetbosin #buiten #wandelen #bos #boswachter #staatsbosbeheer #wandelen #natuur #hikingadventures #naturelovers #nature #instanature #forest

A post shared by Boswachter Charlotte (@boswachterchar) on

Gisteren deze schoonheid haar vrijheid teruggeven. Mickey werd in juni vorig jaar als pup gevonden op het strand, met flinke verwondingen. Nu is ze weer helemaal gezond en goed doorvoed en kan ze dus weer voor zichzelf zorgen in de vrije natuur.

A post shared by Boswachter Charlotte (@boswachterchar) on

https://www.instagram.com/p/BeySuIbgpQ-

Het leek wel lente vandaag, zo zonder jas in de zon door de duinen van de Bollekamer. Eén van mijn lievelingsplekken op het eiland. En nog extra gezellig door het gezelschap van deze Schotse Hooglanders.

A post shared by Boswachter Charlotte (@boswachterchar) on

Boswachter Tim Hogenbosch – Utrecht

Tim Hogenbosch staat onder intimi bekend als de hipsterboswachter. Wat je gerust positief kunt interpreteren. De boswachter heeft een goede babbel, vlogt, maakt mooie foto’s en is een trotse vader. Kun je een completere man verzinnen?

https://www.instagram.com/p/BgvVM8rANMM

Wat een prachtige ochtend:) #utrecht #molenpolder #sunset #winter #nature #instanaturelovers #tree #watercolor #reflection #colours #morning #bridge #outdoors #natuur #natuurfotografie #photography #samsungs8 #samsung

A post shared by BoswachterTim (@boswachtertim) on

https://www.instagram.com/p/Bds_c9tgNN3

Met Rooskapje op zoek naar de wolf;) Allemaal fabeltjes ———— ——– —– — — – #littleredridinghood #wolf #rose #nature #outdoors #outdoor #flatcap #beard #dad #kid #northface #blackandwhite #sunshine #sun #smile

A post shared by BoswachterTim (@boswachtertim) on

Boswachter Janneke de Groot – Oost-Brabant

Janneke de Groot is vooral actief op Twitter, maar ook haar Instagram account mag zijn. Prachtige foto’s van flore en fanua, zonder opsmuk. “De natuur is een prikkelarme omgeving. Omdat wij in een heel drukke maatschappij leven hebben we veel baat door de heilzame en genezende werking van de natuur. Het werkt ontstressend om in de natuur te zijn. Voor kinderen is het een heerlijke uitlaatklep: ze kunnen rennen, klimmen en spelen”, zegt ze in een interview met Maarheze.nu. Hebben we niets aan toe te voegen.

https://www.instagram.com/p/BI7zA_3hyjz

Rood bekermos, onbewerkt. Lekker vol in kleur in de winter

A post shared by Janneke de Groot (@boswachterjanneke) on

Deze kleine zwanen zwommen bijna simultaan in tegengestelde richting..

A post shared by Janneke de Groot (@boswachterjanneke) on

Aanstaande zondag is het weer Strabrechtse heidedag in Heeze. Dan zie je minstens 300 van deze Kempische heideschapen op de Strabrechtse heide. De grootste aaneengesloten heide van #Brabant. De herder geeft diverse demonstraties schapen hoeden met zijn hond..

A post shared by Janneke de Groot (@boswachterjanneke) on

Boswachter Thomas van der Es – Biesbosch

Een lezerstip: ‘Jullie vergeten een belangrijke boswachter, Thomas van der Es’. Met bijna 5.000 volgers op Instagram mag hij in dit rijtje inderdaad zeker niet ontbreken. Omschrijft zichzelf als boswachter, vogelende fotograaf en reisleider met een hart voor natuurbescherming. Zijn foto’s zijn prachtig.

Misschien nog wel mooier dan een Watersnip? Een beetje kwelwater en een bokje zorgde voor deze foto. Wat een pracht! Die goudgele strepen als tramrails over de rug.

A post shared by BoswachterThomas (@boswachterthomas) on

Tenerife Great Spotted Woodpecker -Dendrocopos major canariensis Ook de grote bonte specht op #Tenerife betreft een andere variant. Dat is het leuke van vogels kijken op de Canarische Eilanden. We zagen er enkele rondom de berghellingen van de Teide Vulkaan. De vogels kwamen drinken bij de aanwezige waterpompjes.

A post shared by BoswachterThomas (@boswachterthomas) on

Er wordt hard gewerkt op de Strijbeekse heide! #lente

A post shared by BoswachterThomas (@boswachterthomas) on

De geluksvogels van deze middag in de Brabantse #Biesbosch Met Redmond o'Hanlon & Jacques Gregoire

A post shared by BoswachterThomas (@boswachterthomas) on

Boswachter Thijmen van Heerde – Gelderse Poort

Thijmen van Heerde heeft liefde voor de natuur en maakt echt heel mooie foto’s. Wat hem uniek maakt, is dat hij veel snorkelt. Wat hem op een voetstuk zet, is zijn ontmoeting met een bever (zie onderstaande video) in het ijskoude water van de Biesbosch. Held.

Mijn mooiste moment van 2017 is de ontmoeting met een bever tijdens het snorkelen.

A post shared by Thijmen van Heerde (@boswachterthijmen) on

Hardlopen in de sneeuw! Wat is dat toch heerlijk #snow #running #winter

A post shared by Thijmen van Heerde (@boswachterthijmen) on

Als het zonnetje meewerkt ziet een mannetjes eend er prachtig uit! #vogelskijken #natuurdichtbij #nikond7100 #swarovskioptik #vogelskijken #bestbirdshots #varavroegevogels #natuurfotografie #bird

A post shared by Thijmen van Heerde (@boswachterthijmen) on

Het grootste knaagdier van Nederland is tijdelijk dakloos in de #geldersepoort vanwege hoogwater in de #waal #riviernatuur #staatsbosbeheer #bever

A post shared by Thijmen van Heerde (@boswachterthijmen) on

Boswachter Noortje Talens – West-Brabant

Noortje Talens is dé vrouw van de West-Brabantse natuur. En die is mooi, getuige haar foto’s, die voor zichzelf spreken.

https://www.instagram.com/p/BXSyoyMF2qU

Eindelijk weer eens het bos in! Met @boswachterfloris

A post shared by Boswachter Noortje (@boswachternoortje) on

Vorige week bij de Buitengorzen. Zo mooi!

A post shared by Boswachter Noortje (@boswachternoortje) on

Veel paddestoelen in het Moretusbos! #Honingzwam

A post shared by Boswachter Noortje (@boswachternoortje) on

Boswachter Michiel – Hof van Delfland

“In het veelzijdige Hof van Delfland ben ik actief voor Staatsbosbeheer en ik hou je graag op de hoogte van wat ik meemaak in dit prachtige gebied!”, aldus Michiel. What you see is what you get. Michiel is overigens op Twitter actiever dan op Instagram.

Grote kans dat je deze zomer een boswachter op het water gaat tegenkomen, we voeren vaartoezicht uit in opdracht van de provincie Zuid-Holland #staatsbosbeheer #hofvandelfland

A post shared by Boswachter Michiel (@boswachter_michiel) on

Deze jonge kluut vertrouwt er volledig op dat hij onzichtbaar is voor mogelijke belagers en verroerde geen vleugel toen ik pal langs hem wandelde. #staatsbosbeheer #vroegevogels #birdwatching #hofvandelfland

A post shared by Boswachter Michiel (@boswachter_michiel) on

Versteende bubbels in het ijs van de Krabbeplas #ice #staatsbosbeheer #heerlijkbuiten #winter

A post shared by Boswachter Michiel (@boswachter_michiel) on

In mei leggen alle vogels een ei, kievitsnest in de Groene Keijzer #hofvandelfland #staatsbosbeheer

A post shared by Boswachter Michiel (@boswachter_michiel) on

Boswachter Jeff Korsmit – Bommelerwaard / Land van Maas en Waal / Betuwe

Boswachter Jeff is een prachtig figuur van wie we veel meer willen zien. Met zijn ruige baard heeft hij het uiterlijk van een klassieke boswachter, maar met zijn vermakelijke vlog is hij er eentje van het modernste soort. Oké, de productie op Instagram kan wel wat omhoog, maar het beheren van de natuur is natuurlijk prioriteit nummer 1.

En dan hier nog een persoonlijke toelichting op de verhuizing van vandaag. Supermooi om te zien hoe de kuddes rustig in kuddeverband naar het nieuwe terrein zijn gelopen. De reeën zwemmen zelf het terrein uit en langs het water is het een waar eldorado voor opportunistische jagers als reigers, roofvogels en vossen. De snackbar aan vluchtende insecten en kleine zoogdieren wordt voortdurend bezocht. Mooi om te zien hoe de natuur reageert op deze tijdelijke verandering in het landschap. #overstroming#munnikenland#staatsbosbeheer#freenature#gelderland#bommelerwaard#geldersestreken#trotsopgelderland#poederoijen#natuur#staatsbosbeheer_featureme#wild#rodegeus#konik#paarden#runderen#boswachter#boswachter_jeff

A post shared by Boswachter Jeff (@boswachter_jeff) on

Uiteraard missen er nog heel veel heroïsche natuurhoeders in dit rijtje. En mocht je denken dat boswachters de hele dag door de natuur lopen, dan heb je het mis. Er komt ook kantoorwerk bij kijken. Om over de vergaderingen met ondernemers, gemeenten en andere instellingen maar te zwijgen. Maar het gaat altijd over natuur. We zijn gezond jaloers op deze influencers van Staasbosbeheer.

Reageer op artikel:
De nieuwe generatie boswachters vlogt, blogt en is awesome
Sluiten