Froot.nl
Froot.nl Froot 29 jan 2018

Blauwe superbloedmaan laat zich deze week voor het eerst sinds 1982 zien

Komende woensdag (31 januari) wordt een groot gedeelte van de wereld getrakteerd op een blauwe superbloedmaan. Juist, dat is een zeldzame combinatie van een blauwe maan, een bloedmaan en een supermaan. Dat meldt NASA.

De blauwe superbloedmaan is te zien in de Verenigde Staten, Canada, de eilanden in de Stille Oceaan, Australië, Azië en Rusland. De laatste keer dat dit zeldzame natuurfenomeen zich liet zien was op 30 december 1980. Destijds waren Europa, Afrika en West-Azië de gelukkigen.

Wat is een blauwe superbloedmaan?

Een blauwe superbloedmaan is zoals gezegd een combinatie van drie fenomenen in ons heelal, die precies op hetzelfde moment plaatsvinden.

Bloedmaan

Om te beginnen bij een bloedmaan. Dit is een totale maansverduistering. Normaal weerkaatst de maan het licht van de zon naar de aarde, maar tijdens een maansverduistering staat de aarde in de weg en ontvangt de maan nauwelijks zonlicht; de maan bevindt zich in de schaduw van de aarde en wordt dus donker.

Tijdens een maansverduistering wordt de maan nooit helemaal donker. Een geringe hoeveelheid zonlicht bereikt door de aardatmosfeer nog de maan. Door Rayleighverstrooiing in de aardatmosfeer krijgt dit licht een rode kleur, vandaar de naam bloedmaan.

Supermaan

Dan de supermaan. Dit is een volle maan die groter en helderder opkomt dan gewoonlijk. Als gevolg van de elliptische baan van de maan rond de aarde varieert de afstand van de aarde tot de maan doorgaans tussen ongeveer 357.000 km en 406.000 km, gemiddeld 384.450 km. De kortst mogelijke afstand bedraagt 356.400 km. De combinatie van een volle maan en een maan op de kortst mogelijke afstand van de aarde, is een supermaan.

Blauwe maan

Als er twee keer in dezelfde kalendermaand een volle maan optreedt, wordt de tweede volle maan een blauwe maan genoemd. Dit verschijnsel komt ongeveer om de twee à drie jaar voor. In de 21e eeuw zijn er blauwe manen geweest in november 2001, juli 2004, juni 2007, december 2009 en augustus 2012.

De naam blauwe maan had oorspronkelijk een andere betekenis en wordt in feite ten onrechte op de hierboven beschreven manier gebruikt, als gevolg van een fout in het blad Sky and Telescope in 1946. In 1999 werd in hetzelfde blad dit artikel aan die fout gewijd.

Het verloop van de blauwe superbloedmaan

De volgende blauwe superbloedmaan is door NASA voorspeld op 31 januari 2037. Wellicht maken we dan hier weer een kans. De eerstvolgende maansverduistering is in 2019.

Reageer op artikel:
Blauwe superbloedmaan laat zich deze week voor het eerst sinds 1982 zien
Sluiten