Bizar: In een deel van Syrië is het verboden om croissants te eten

Wat is er fijner dat uitgebreid ontbijten in het weekend? Koffie, een versgeperst sapje en natuurlijk een lekkere croissant. Dit traditionele Franse broodje is de ongekroonde zondagochtend favoriet.

Croissants in een mandje | Bron: VTM

Traditioneel Frans?

Iedereen weet dat de croissant uit Frankrijk komt. Je zou denken dat Fransen al eeuwen lang de dag beginnen met een croissant. Je kan je de zonnekoning zo knabbelend aan een croissant voorstellen, nietwaar?

Deze aanname klopt echter niet. Pas rond 1839 werden in Parijs de eerste croissants gebakken. Het broodje werd geïntroduceerd door de Weense zakenman August Zang, die het baseerde op de Oostenrijkse kipferl.

Kipferl | Bron: Wikimedia

De croissant is dus nog helemaal niet zo oud?

Hoewel de croissant zelf dus een 19deeeuwse uitvinding is, is de kipferl waar de croissant op gebaseerd is, veel ouder. Halvemaanvormige broodjes zijn al sinds de tijd van de Romeinen in verschillende landen in Europa bekend.

Boulangerie Viennoise bakkerijk van August Zang waar de croissant uitgevonden was | Bron: Wikipedia

Volgens de legende is de voorloper van de croissant echter ontstaan tijdens het beleg van Wenen in 1683 (of tijdens een eerdere slag om Wenen of Boedapest). Het Ottomaanse Rijk probeerde Oostenrijk te veroveren. De inwoners van hoofdstad Wenen hadden zich voor de belegeringsmacht verschanst in de hoofdstad. De Ottomaanse troepen ondermijnden letterlijk de muren, ze probeerden met ontploffingen de muren te laten instorten. De stad stond op het punt te vallen toen een grote legermacht uit Duitsland en Polen Wenen te hulp kwam.

Slag bij Wenen | Bron: Juliusz Kossak – Wikipedia

Het Ottomaanse leger ging er na een felle strijd geschrokken met de staart tussen de benen vandoor en in Wenen werd feest gevierd. Volgens de legende was de croissant de populairste partysnack bij dit feest en speciaal voor deze gelegenheid bedacht. Het broodje heeft niet voor niets de vorm van een halve maan. Net als op de vlag van het huidige Turkije stond op de vlag van het Ottomaanse Rijk een halve maan. Om hun overwinning te vieren, aten de Oostenrijkers dit symbool dus lekker op.

Croissant | Bron: Wikipedia

Maar daar denkt nu toch niemand meer aan tijdens het zondagsontbijt?

Ook nu worden wereldwijd nog regelmatig croissants gegeten. Meestal wordt hierbij niet nagedacht over de herkomst van het broodje. Toch valt de legende achter de croissant niet overal goed.

In 2013 werd in Aleppo door een sharia-comité van Syrische rebellen een fatwa uitgevaardigd tegen de croissant. De Islamitische staat wilde niet dat er bij het ontbijt een overwinning op de Islam herdacht wordt. Het broodje is dus haram verklaard en het sharia-comité verbiedt moslims om croissants te eten. Iets om over na te denken, de volgende keer dat je een croissantje eet. (KC)

Reageer op artikel:
Bizar: In een deel van Syrië is het verboden om croissants te eten
Sluiten