Alex Ebbers
Alex Ebbers Article 12 dec 2014

Bizar: Deze dieren blijven nog even ‘leven’ na hun dood

Een kip zonder kop blijft nog even door rennen, een fenomeen wat naar ons idee toch behoorlijk creepy is. Maar wist je dat de kip niet het enige dier is dat na zijn dood nog even blijft ‘leven’? Er zijn nog meer dieren die totaal geen problemen hebben met doodgaan en dit dan ook graag even uitstellen. De vijf dieren die je hier vindt kunnen er bijvoorbeeld ook wat van.

Een slang

Wanneer je de kop van een slang afhakt, kan deze je nog steeds bijten. Dit komt doordat de slang warmtegevoelige puntjes heeft die gevaar aanvoelen. Dus als jij om welke reden dan ook met je warme lichaam vlakbij die dode kop staat, kan hij jouw lichaamswarmte nog steeds voelen. Deze warmtegevoelige plekken blijven nog tot uren na de dood van de slang werken, wat betekent dat de kop zich dus ook zo lang nog zal proberen te verdedigen. Ook het gif van de slang blijft nog uren na zijn dood giftig.

Bron: Wikimedia

Octopus-tentakels

In Korea bestaat er een gerecht genaamd sannakji waarvan het hoofdingrediënt tentakels is. En deze tentakels zijn vers. Zo vers zelfs, dat ze nog liggen te kronkelen op je bordje, bedekt met sesamzaadjes en een heerlijk sausje. ‘Maar hoe kan dat dan?’ vraag je je misschien af. Dat zullen we je eens haarfijn uitleggen. Als wij mensen onze armen willen bewegen moeten onze hersenen ervoor zorgen dat dit gaat gebeuren. Bij octopussen is dit dus niet het geval. De tentakels van een octopus kunnen bewegen zonder dat hun hersenen daarvoor een seintje hebben afgegeven, wat dus wil zeggen dat de tentakels helemaal geen hersenen nodig hebben om te kunnen bewegen. Dit komt omdat de meeste zenuwen in het centraal zenuwstelsel van de octopus zich bevinden in zijn tentakels. En het verhaal wordt nog bizarder: jaarlijks overlijden er ongeveer zes mensen aan het eten van sannakji, doordat een stuk ongekauwde zuignap besluit dat het zijn tijd nog niet is om opgegeten te worden. Deze zuigt zichzelf dan vast wanneer je het probeert door te slikken.

Kikkers

Ken je dat reflex dat als iets je voet aanraakt (in het water bijvoorbeeld), je dan ineens een trap geeft? Kikkers hebben dat ook, en ze hebben er niet eens een hoofd voor nodig. Laten we het nog even gekker maken. Men neme een kikker. Vervolgens verwijdert men de hersenen van deze kikker, maar laat voor de rest het hoofd intact. Vervolgens kijkt men wat er gebeurt met de kikker en dat is dit: er verandert vrij weinig aan het gedrag van een hersenloze kikker in vergelijking met een kikker met hersenen. Als je hem op z’n rug legt springt hij terug, als je zijn voet aanraakt springt hij weg en zelfs als je hem in het water gooit weet hij naar de kant te zwemmen en eruit te klimmen. Een kikker kan dit omdat hij in feite eigenlijk helemaal geen hersenen nodig heeft. ‘Watte?!’ Ja, je leest het goed. Een kikker heeft geen hersenen nodig. De anatomie van kikkers is zo simpel, dat als het beest geen hersenen heeft, maar wel energie krijgt toegediend, het oneindig kan blijven leven.

Bron: Wikipedia

Fruitvliegjes

De kikker is niet de enige die zonder hoofd verder kan ‘leven’. Fruitvliegjes kunnen er namelijk ook wat van. Vrouwelijke fruitvliegjes kunnen nog een paar dagen in leven blijven nadat ze zijn onthoofd. Deze vliegjes gedragen zich nog steeds precies hetzelfde als toen ze nog een hoofd hadden. De mannetjes maken de onthoofde vrouwtjes zelfs het hof, maar de vrouwtjes behandelen deze mannetjes vervolgens alsof ze schadelijk voor ze zijn. Dit komt omdat fruitvliegjes kunnen horen via antennes, dus de onthoofde vrouwtjes kunnen die mannetjes niet horen. De reden dat ze wel een aantal dagen kunnen blijven leven is omdat ze een soort extra hersenen in hun lichaampje hebben, die ervoor zorgen dat ze kunnen lopen en vliegen. Ook kunnen ze nog zien, want naast een extra hersenpan hebben ze dus ook een soort extra lichtgevoelige cellen die fungeren als ogen in, jawel, hun nieren.

Een schildpaddenhart

Het hart van een schildpad is eraan gewend om een lange tijd geen zuurstof te krijgen. Dit komt omdat een schildpad nogal lang onder water kan blijven, een kleine muskusschildpad zelfs 5000 uur! Hun hart heeft eigen pacemakercellen die het overnemen wanneer er geen signalen van de hersenstam meer binnenkomen, wat er dus voor zorgt dat het hart blijft functioneren, ook al doen de hersenen dat niet.

Bron: Wikimedia
Reageer op artikel:
Bizar: Deze dieren blijven nog even ‘leven’ na hun dood
Sluiten