Bijzondere foto’s van Marilyn Monroe toen ze nog maar 20 jaar oud was

Voordat we deze wereldberoemde vrouw als Marilyn Monroe kenden, ging ze door het leven als Norma Jeane Mortenson (later Norma Jeane Dougherty). Norma ontmoette fotograaf André de Dienes in 1945, waarna ze een jaar later samen naar Malibu gingen. De 20-jarige Norma poseerde daar (toen nog totaal onervaren) voor zijn camera, in een deken en zonder make-up. Met als resultaat, de onderstaande bijzondere fotoserie.

André de Dienes vertelt bij de foto’s:

‘Ze was twintig en had nog nooit de roes van succes meegemaakt, toch had ze een schaduw over haar uitstraling, haar lach.

Op een dag waren we aan het relaxen op het strand, tussen fotosessies door en ik besloot wat nieuwe expressies vast te leggen die ik op haar gezicht had waargenomen. Toen ik close-ups van haar nam, vroeg ik haar instinctief te reageren, zonder er over na te denken, op de worden blijdschap, verrassing, reflectie, twijfel, gemoedsrust, verdriet, zelfkwelling… en de dood. Toen ik ‘dood’ zei, verborg ze haar gezicht in haar doek.

Dood was voor haar zwart en ‘niets’. Ik probeerde nog een andere reactie te krijgen. Dood kan misschien wel een nieuw begin zijn, hoop op een eeuwig lichtpunt.

Ze schudde haar hoofd: “Dat is wat dood voor mij is.” Ze draaide haar hoofd naar me, haar gezicht was wanhopig en haar ogen dof (…) Voor haar was dood het einde van alles.’ – André de Dienes

Bekijk ook: In deze exclusieve video praat Audrey Hepburn Nederlands

Reageer op artikel:
Bijzondere foto’s van Marilyn Monroe toen ze nog maar 20 jaar oud was
Sluiten