Kirsten Beukers
Kirsten Beukers Froot 12 mei 2017

Bijzondere foto’s: de 16 beroemdste allereerste foto’s

Foto’s zijn de gewoonste zaak van de wereld, maar ondanks dat kunnen ze toch heel bijzonder zijn. Dat geldt al helemaal bij deze 16 bijzondere foto’s. Ze geven ons namelijk een unieke blik in het verleden.

Bijzondere foto’s

Tegenwoordig is een foto maken super simpel: je pakt je telefoon uit je zak, drukt op een knopje en klaar. Maar vroeger was het maken van een foto een compleet andere zaak en kostte het behoorlijk veel moeite en tijd. De eerste foto ooit had een sluitertijd van tussen de 8 en 20 uur! Die foto werd bijna 200 jaar terug gemaakt (in 1826) en sindsdien heeft de fotografie-wereld zich enorm ontwikkeld. Wij hebben een aantal van de allereerste foto’s op een rijtje gezet, zoals de eerste foto van een mens, de eerste foto van een vrouw en de eerste digitale foto.

1. ‘s Werelds eerste foto (1826)

De eerste succesvolle foto is gemaakt door Joseph Nicéphore Niépce. Hij wordt dan ook beschouwd als één van de uitvinders van fotografie. Het is een foto vanuit zijn raam in zijn huis in Frankrijk. Omdat de sluitertijd toen ontzettend lang was, wel zo’n 8 tot 20 uur, werd fotografie alleen gebruikt voor gebouwen en stilstaande objecten.

Wikipedia

2. De eerste foto met mensen erop (1828)

Dit is niet alleen de eerste foto van Parijs, maar ook de eerste foto met mensen erop. De foto is geschoten door Louis Daguerre. Het was in die tijd lastig om mensen op de foto te zetten omdat de sluitingstijd van de camera vrij lang was (10 minuten). De mensen staan waarschijnlijk ‘per ongeluk’ op de foto. Linksonder zie je twee mannen waarvan de één waarschijnlijk de schoenen poetst van de ander. Zij zijn de enigen die op de foto staan, omdat ze waarschijnlijk lang genoeg stil stonden.

3. Het eerste zelfportret (1839)

Het eerst zelfportret is gemaakt door de Amerikaanse Robert Cornelius. Zijn vader was een Amerikaanse immigrant uit Nederland. Robert maakte het zelfportret, of ook wel de eerste selfie, buiten en moest voor de foto 10 tot 15 minuten stilzitten.

4. Eerste foto van een vrouw (1838)

De eerste vrouw op de foto is Dorothy Catherine Draper. De foto is gemaakt door haar broer John William Draper op de universiteit van New York. John was echt een duizendpoot; naast fotograaf was hij ook wetenschapper, filosoof, arts, chemicus én historicus.

5. De vroegstgeboren mensen (1840/1841)

De mensen met het alleroudste geboortejaar ooit die óók nog eens op de foto staan, zijn waarschijnlijk de Amerikaanse Hannah Stilley Gorby, geboren in 1746, en Duitser Samuel Hahnemann, geboren in 1755. Samuel is tevens ook de grondlegger van de homeopathie.

6. Eén van de oudste foto’s uit Nederland (1842)

Dit is een foto van Henri Vriesendorp uit Dordrecht in 1842. In werkelijkheid is er een nóg oudere foto uit 1839, maar deze is alleen te bewonderen in het Stedelijk Museum van Zutphen. De foto kostte Henri tien gulden, wat een behoorlijk bedrag was in die tijd. Waarschijnlijk zijn er in die periode nog meer foto’s gemaakt, maar veel van die foto’s zijn verloren gegaan of beschadigd.

7. De eerste foto met kleur (1861)

Op de allereerste kleurfoto is een lintje te zien. De Schot James Clerk Maxwell maakte in 1861 drie zwart-witfoto’s van het lintje. Voor iedere foto zette hij een andere kleurfilter in de kleuren rood, groen en blauw voor de lens. Hierna projecteerde hij de drie foto’s over elkaar heen. Zo ontstonden de kleuren van de Schotse ruit op de foto.

8. Het eerste onderwater portret (1899)

Het eerste onderwater portret is genomen door de Franse duiker en fotograaf Louis Marie Auguste Boutan. Je kunt je voorstellen dat het in die tijd een lastig proces was om onder water een foto te nemen. Toch is het Louis gelukt een foto te nemen van de Roemeense bioloog Emil Racovitza. Hoe dat ongeveer ging, dat lees je hier. (Spoiler: Het ging bijna mis…)

9. De eerste onderwater foto met kleur (1926)

Fotograaf voor de National Geographic, Charles Martin, nam samen met William Longley de eerste kleurenfoto onderwater. De foto is genomen bij de Florida Keys in de Verenigde Staten. De twee gebruikten zeer explosief magnesium-flitspoeder en toen ze de foto maakten ontstond er een grote explosie tot wel 15 meter diep in de zee.

10. De eerste digitale foto(scan) (1957)

Al 20 jaar voordat de eerste digitale camera bestond, maakte Russell Kirsch deze scan van zijn zoon. Zo ging hij de geschiedenisboeken in als de eerste digitale foto.

11. De eerste foto op het internet (1992)

Twee wetenschappers van CERN zette de eerste foto op het internet, een foto van de komische muziekgroep Les Horribles Cernetts. De damens van Les Horribles Cernettes waren secretaresses van de wetenschappers. De wetenschapper en tevens manager van de groep, Tim Berners-Lee, maakte de foto en bewerkte hem met de eerst versie van Photoshop. Vervolgens lanceerde hij de foto op de website van CERN.

12. De eerste foto op Instagram (2010)

In 2010 uploadde mede-oprichter van Instagram Kevin Systrom de eerste foto op Instagram. In eerste instantie heette de app Codename. Drie maanden later kreeg het de nu bekende naam Instagram. De foto is van zijn eigen hond.

Reageer op artikel:
Bijzondere foto’s: de 16 beroemdste allereerste foto’s
Sluiten