A. de Jong
A. de Jong Froot 19 apr 2018

Modemerk geeft met ‘Colonialism’ een lesje plank mis slaan

Het Italiaanse modemerk Big Uncle heeft een shitload aan kritiek over zich heen gekregen. We zijn benieuwd wie bij dit modelabel aan de touwtjes trekken, want als je een lijn de naam Colonialism (je weet wel, kolonialisme, de tijd van slavernij en genocides) geeft, kun je verwachten dat er wat boze mensen opstaan.

Zelf ontkent het in Milaan gevestigde Big Uncle een link gelegd te hebben naar de bloeddorstige periode rond het kolonialisme. Dat mag dan zo zijn, maar of het ook echt geloofwaardig overkomt naar de rest van de wereld? Nou, er staat heel groot Colonialism op de kleding. En de kleuren van de truien, T-shirts en broeken hebben de kleuren van de klassieke kleding van kolonialisten. Oordeel zelf.

big uncle, colonialism, kolonialisme, mode

Big Uncle zelf over Colonialism

De collectie heet om precies te zijn COLONIAL DEAL en Big Uncle omschrijft het zelf als ‘Een korte en intense reis door de westerse kolonies om de stijl die werd gedragen tijdens de kolonisatie te begrijpen’. Juist, ja. Ze zeggen ook ruwe stoffen zoals linnen te hebben gebruikt, die de droge huid moet weerspiegelen van de slachtoffers die veel tijd in de zon hebben doorgebracht. Nee, precies.

Oké, hoe goed dit ook allemaal bedoeld is, hiermee sla je tegenwoordig dus de plank mis. En natuurlijk kun je het ook anders bekijken, zoals in het geval van het donkere jongetje laatst in een campagne voor H&M. Wie is nou racistisch: degene die erover begint of het merk dat een donker jongetje een trui aantrekt met ‘Coolest Monkey In The Jungle’. Zeg het maar. Het geval Big Uncle is toch even iets anders. Levensgroot Colonialism op je trui dragen is niet oké. Net als, we noemen maar wat, Nazism. En jezelf bewust kleden als kolonialist is ook creepy. Boycotten dit merk.

big uncle, colonialism, kolonialisme, mode
big uncle, kolonialisme, colonialism, mode
Reageer op artikel:
Modemerk geeft met ‘Colonialism’ een lesje plank mis slaan
Sluiten