A. de Jong
A. de Jong Froot 19 jun 2018

Beyoncé en Jay Z huren Louvre af voor ijzersterke videoclip Apeshit

Beyoncé en Jay Z hebben in het diepste geheim het Louvre afgehuurd voor hun nieuwe videoclip van de single Apeshit, afkomstig van het eveneens net gedropte album Everything Is Love. Het museum in Parijs dient als het prachtige decor van de videoclip, de kunstwerken die voorbij komen hebben allemaal een symbolische betekenis.

Beyoncé en Jay Z uiten hun ‘apeshit’ in het Louvre

Everything Is Love zal een goed album zijn, maar we richten ons even op Apeshit. Apeshit is een term die wordt gebruikt voor een staat van woede die meer wegheeft van een woedende aap dan van een mens. De term is gebaseerd op de gewoonte van apen om hun ontlasting naar degene te gooien op wie ze boos zijn.

Dat het nummer een thema heeft, is een understatement. De aanwezigheid van zwarte mensen in kunst, de onderdrukking van de vrouw, alles komt voorbij aan de hand van schilderijen en andere kunstwerken uit het Louvre.

Kunstwerken die je ziet zijn onder meer Ontvoering van de Sabijnse maagden (1799) van de Franse kunstschilder Jacques-Louis David en Het vlot van Médusa (1818) van Théodore Géricault. Het laatste schilderij is een portret van een zwarte vrouw, geschilderd door de vrouwelijke kunstenaar Marie-Guillemine Benoist. Dit schilderij stond symbool voor de afschaffing van slavernij in de Franse kolonies. Beyoncé en Jay Z dansen en poseren hier niet voor. Dit als eerbetoon aan de zwarte mensen die niet vernoemd worden in de kunstgeschiedenis, maar wel slaaf werden gebruikt.

De symbolen uit Apeshit

Twitter gist erop wat betreft de symbolische betekenis achter de schilderijen. Een klein overzichtje.

https://twitter.com/NTugung/status/1008253907066212352

2018 is het jaar van de videoclip

Iedereen die denkt dat de muziekvideo dood is, zit ernaast. 2018 lijkt het jaar van de wederopstanding van de videoclip te worden. Voor Apeshit hadden we natuurlijk al This is America van Childish Gambino. Hier lees je meer over de betekenis van die eveneens ijzersterke video.

Reageer op artikel:
Beyoncé en Jay Z huren Louvre af voor ijzersterke videoclip Apeshit
Sluiten