A. de Jong
A. de Jong Froot 9 jul 2018

5 redenen om (niet) te hopen dat België wereldkampioen wordt

België staat op het punt voetbalgeschiedenis te schrijven. En daardoor staat heel Nederland op zijn kop. We blijken in Nederland met zijn allen tijdens een WK voetbal gewoon lekker gek te willen doen. Wat voor vlaggetje we dan op ons gezicht schminken, interesseert ons geen moer. Vier redenen om te hopen dat de Rode Duivels wereldkampioen worden en één reden om dit vooral te vrezen.

1. Een klein voetballand als wereldkampioen is goed voor het mondiale voetbal

Voetbal wordt de laatste jaren vooral bepaald door geld, alleen de rijkste clubs hebben nog de kans iets te winnen. In het internationale voetbal kun je geen spelers kopen, maar tot nu toe werden alleen grote voetballanden wereldkampioen. Het is voor het mondiale voetbal verfrissend als ook een keer een klein voetballand wereldkampioen wordt. België – Kroatië zou wat dat betreft een mooie finale zijn.

2. Deze generatie Rode Duivels is simpelweg geniaal

Het is ongelooflijk uit hoeveel goede voetballers de huidige generatie van België bestaat. Als de Rode Duivels één keer kans maken om wereldkampioen te worden, dan is het nu. Met spelers als Hazard, De Bruyne en Lukaku hoor je iets te bereiken. Maar het team bestaat uit meer dan alleen die drie vedetten. Ook de verdediging is, ondanks het belabberde optreden tegen Japan, van wereldniveau. Om over doelman Courtois maar te zwijgen. Tja, met zo’n team verdien je het om wereldkampioen te worden. Helemaal als je Brazilië én Frankrijk weet te verslaan.

België, wereldkampioen, wk 2018, rode duivels, voetbal

3. Gunnen is leuker dan misgunnen

Wij snappen nog steeds niet waarom, maar België is altijd heel erg tegen Nederland als het op voetbal aankomt. Nu kun je zeggen: dan zijn wij nu ook tegen België, maar dat is zwak. Belgen zijn sympathieke mensen (met Kevin de Bruyne als schoolvoorbeeld), ze hebben een mooi voetbalteam, dus waarom zouden we ze in hemelsnaam een wereldtitel misgunnen. Afgunst is slecht voor je gezondheid.

4. Goed voor het moraal in België

Liever een goede buur dan een verre vriend. En je wilt natuurlijk dat het ook écht goed gaat met die goede buur. België stond de laatste jaren op zijn zachtst gezegd niet bekend als het meest gezellige land van Europa. Een economische crisis, politieke crisis, achterstandswijken die jarenlang aan hun lot zijn overgelaten en natuurlijk de terroristische aanslagen. Tijd voor positiviteit in het land en een zuivering van de goede naam die het vriendelijke België ooit had.

5. De Nederlandse voetbalgeschiedenis kan de prullenbak in

Dan nog de reden om te vrezen dat België wereldkampioen wordt. Johan Cruijff vond in de jaren 70 het voetbal opnieuw uit en sindsdien behoort Nederland tot de absolute wereldtop, met nu even een dipje. We waren heel vaak ‘de beste’, haalden drie keer een WK-finale (en in 1998 en 2014 de halve finale) en stonden bekend om ons attractieve spel. Maar nooit werden we wereldkampioen. Helemaal prima, want we zijn nog altijd de best of the rest. Als België (dat op een halve finale van het WK in 1986 na nog nooit iets heeft betekend in het mondiale voetbal) nu wereldkampioen wordt, dan zijn die drie WK-finales van Nederland gevoelsmatig ineens ‘niets’ meer waard. Dat zou een foutje zijn in de voetbalhistorie.

België, rode duivels, wereldkampioen, wk 2018, voetbal

Wat we eigenlijk willen zeggen: prima als je voor België bent, maar om als Nederlander met rood-geel-zwart geschminkte wangen en een Belgische vlag in je handen net te doen alsof je een Belg bent, slaat nergens op.

Reageer op artikel:
5 redenen om (niet) te hopen dat België wereldkampioen wordt
Sluiten