Froot.nl
Froot.nl Froot 5 mei 2018

Hoe de bazooka-Vespa 150 TAP uitgroeide tot een peperdure flop

Aan een revolutionaire innovatie gaan tergend lange onderzoeken, testfases, en pretentieuze presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. Een van de vele flops uit de innovatieve geschiedenis is de Vespa 150 TAP. Oftewel: een scooter met een bazooka.

https://www.want.nl/innovatie-flop-vespa-150-tab-bazooka/

Schattige Vespa met een attitude

Frankrijk was in de jaren ’50 op zoek naar een vervoermiddel waarmee wapens gemakkelijk naar de frontlinie gebracht konden worden. De Fransen waren toen al een chique volkje en vonden een passende oplossing; een scooter met ingebouwd geweer in de vorm van de Vespa 150 TAP.

De Vespa 150 TAP werd speciaal ontworpen voor de Franse luchtmacht, de Troupes Aéro Portées (TAP). De scooter was volledig uitgerust met wapens, waaronder een grote M20. De mobiliteit van de scooter zou er voor zorgen dat hij gemakkelijk inzetbaar was tegen guerilla-groepen in Algarije en Indochina.

Een innovatie waarvan het idee beter was dan de uitvoering

De Vespa 150 TAP, ofwel de Bazooka Vespa, was niet het succes waar men op hoopte. Het was namelijk helemaal niet mogelijk om de M20 Bazooka al rijdend af te vuren. De knal van het afvuren van de M20 bracht de Vespa uit balans en ook het richten met de scooter was bepaald niet functioneel.

Om dit probleem op te lossen werd er een statief aan de scooter bevestigd waarop de M20 kon worden gemonteerd, nadat hij van de scooter was afgehaald uiteraard. De vijand had op dit punt de Fransen met de onhandige Vespa vaak wel gelokaliseerd. Slimme jongens, die Fransen. De Vespa 150 TAP waarmee de Fransen de strijd moesten gaan winnen bleek uiteindelijk gewoon een Vespa met een enorme bazooka er door heen geboord. Goh..

Een slecht idee is ook geld waard

De Vespa 150 TAP is nu een echte collectors item. Mocht je Franse oom er toevallig nog een in zijn wijngaard hebben staan dan is het de moeite waard hem het ding afhandig te maken. Ze worden tegenwoordig namelijk verkocht voor een bedrag tussen de vijftien en twintigduizend euro.

Reageer op artikel:
Hoe de bazooka-Vespa 150 TAP uitgroeide tot een peperdure flop
Sluiten