Kirsten Beukers
Kirsten Beukers Froot 24 apr 2018

Zo houd je een basilicumplant langer in leven

Als je van koken houdt, dan heb je vast wel eens een basilicumplant in huis gehad. En dan weet je dat je daar nooit het maximale uithaalt. Het is namelijk nog best een klus om een basilicumplant goed te verzorgen, zeker als je hem in de supermarkt hebt gekocht.

Basilicumplantjes die je in de supermarkt koopt, zijn namelijk zo gekweekt dat ze niet voor altijd mee gaan. Het is dus beter om je plantje bij een tuincentrum of de bloemist te halen. Heb je inmiddels een plant in huis (van supermarkt of tuincentrum), dan is het wel zo fijn dat hij zo lang mogelijk in leven blijft. Wij geven je een aantal tips waardoor je eindelijk eens wat langer doet met je basilicumplant.

1. Zet de basilicumplant in een andere pot met aarde

De plantjes uit de supermarkt staan in aarde waar bijna geen voedingsstoffen in zitten. Daarnaast zijn de plastic potten ook te klein en heeft de plant meer ruimte nodig. Eerst even verpotten dus!

2. Misschien wel belangrijkste: Geef water van onder, niet van boven

Dit is eigenlijk de belangrijkste tip om rekening mee te houden: geef de plant vanaf onderen water. Want wanneer je water van boven op de plant schenkt, gaat hij dood. Het beste kun je een pot nemen die een gat aan de onderkant heeft, die je vervolgens op een bordje op schaaltje zet. Wanneer je water geeft hoef je alleen maar wat water op het bordje te schenken waarna de plant het zelf van onderaf opneemt.

3. Geef niet te vaak water, maar ook niet te weinig

Het is het beste om de aarde lichtvochtig te houden. Dit doe je door de plant ongeveer elke dag een klein beetje water te geven. De meningen zijn hier overigens een beetje over verdeeld, maar het beste kun je vooral de aarde goed in de gaten houden en je eigen gevoel volgen. Gaat het goed wanneer je elke dag water geeft? Blijf dat dan vooral doen!

4. Verwijder bloemetjes en dorre blaadjes

De bloemetjes vragen veel aandacht van de plant, dus deze kun je beter eraf halen. Ook dorre blaadjes doen niet veel goeds voor de plant en kun je beter verwijderen.

5. Zoek een zonnige plek

Basilicumplanten hebben veel zon nodig, zo’n 4-6 uur per dag. Zorg ervoor dat de plant ook van verschillende kanten licht krijgt dus draai hem af en toe even rond.

6. Kijk naar de blaadjes

De staat van de blaadjes kunnen je meer vertellen over de plant. Bruine blaadjes betekenen dat de plant te weinig zon krijgt. Gele blaadjes betekenen dat de plant te veel water krijgt.

7. Knip de blaadjes op het goede punt af

Het beste punt om de plant te oogsten, is vlak boven de tweede laag blaadjes van bovenaf. In deze video wordt duidelijk uitgelegd waar dat precies is.

Wil je meer verzorgingstips voor je kamerplanten weten? Check dan ook dit artikel.

Reageer op artikel:
Zo houd je een basilicumplant langer in leven
Sluiten