Door die ene simpele handeling ben jij onbewust hartstikke milieubewust

Tegenwoordig bestaat er voor bijna elk materiaalsoort wel een aparte afvalbak en zijn er ook nog eens allerlei regeltjes aan verbonden. Allemaal om de natuur zo veel mogelijk te beschermen. Zo hoort plastic bijvoorbeeld bij het plastic, glas in de glasbak en karton mag bij oud papier. Maar… waar horen de kartonnen melkpakken met het plastic laagje aan de binnenkant dan weer bij?

Behoorlijk verwarrend, nietwaar? Daarom gaat het dan ook nog wel eens mis. Maar wist je dat je hoe dan ook goed aan het milieu denkt als je blikken verpakkingen gewoon in de afvalbak of PMD-zak (plastic, metaal en drankenkartons) gooit?

Huh?!

Eigenlijk gooit bijna iedereen zijn blik bij het restafval of in een PMD-zak. Of dit erg is? Nee, juist niet! Het zal namelijk altijd gescheiden én gerecycled worden. Alleen hebben je dat zelf niet door. Handig hè? Dit is namelijk wat er gebeurt:

Met een enorme magneet natuurlijk! En ook met behulp van een wervelstroom trouwens. En dat keer op keer op keer. Jep, blik kan een oneindig leven leiden. Mooi toch?!

Ah, dus ik ben hartstikke goed bezig zonder dat ik het wist!

Precies! Zelfs als je helemaal niet zo bewust bezig bent met afval scheiden, doe je het stiekem toch nog vaker dan je denkt. Zolang je het blik maar in de afvalbak of in een PMD-zak gooit, en niet op straat. Was je wel al bewust bezig met het milieu? Dan blijk je dat nu dus alleen maar nóg beter te doen.

Maar gebruiken we dan nog wel blik tegenwoordig?

Zeker wel. En waarschijnlijk meer dan je denkt. Vandaag de dag gebruiken we voor zo’n 800 verschillende soorten producten blik materiaal. Denk hierbij niet alleen aan de voor de hand liggende frisdrankblikjes, maar ook aan conservenblikken, verfblikken, deodorantbussen en scheerschuimbussen.

Maar hoevéél blik gebruiken we dan met z’n allen?

In 2014 gebruikten alle Nederlandse huishoudens bij elkaar in totaal 126.000 ton aan metalen verpakkingen. Een gigantisch abstract getal, wat je waarschijnlijk niet zoveel zal zeggen. Maar als we nou zeggen dat dat in gewicht ruim 25.000 olifanten zouden zijn, of ruim 700 walvissen, dan is dat opeens behoorlijk veel, nietwaar?

Even zonder gekheid: omgerekend komen we uit op ongeveer 16,5 kilo aan blikgebruik per jaar per huishouden. Dat is veel, maar dat is alleen maar hartstikke goed. Want wanneer je jouw blikje cola gewoon bij het restafval gooit, draag je indirect bij aan een betere wereld, omdat dat blikje zo altijd weer terug in een nieuwe vorm komt. Voor eeuwig recyclebaar!

Goed om te horen! Wij Nederlanders zijn dus best lekker bezig?

In Nederland zijn we zéker goed bezig. In 2014 werd in Nederland maar liefst 94% van al het blik weer gerecycled, en dit percentage blijft stijgen. Een geweldig percentage als je bedenkt dat de norm voor de EU 50% is en voor de Nederlandse overheid eigenlijk 85% is. Ga zo door dus!

In samenwerking met Stichting Kringloop Blik

Reageer op artikel:
Door die ene simpele handeling ben jij onbewust hartstikke milieubewust
Sluiten