David: Een van de bekendste standbeelden ter wereld met een bijzonder verhaal

De David is één van de bekendste standbeelden ter wereld. Dit standbeeld is aan het begin van de 16de eeuw gemaakt door Michelangelo Buonarotti, een kunstenaar die zo beroemd is dat we aan de voornaam genoeg hebben.

Het is een mannelijk naakt beeld en is ongeveer drie keer zo groot als een echte man. Dat het beeld een naam heeft, geeft wel aan dat het niet zomaar een man moet voorstellen. David was een figuur uit de bijbel. Hoewel het beeld er heel anders uitziet dan het gemiddelde rijk aangeklede beeld uit de kerk is dit dus een religieus standbeeld.

O?

Het verhaal van David is het typische verhaal van de underdog. De bijbel beschrijft het verhaal van de strijd tussen de Israëlieten en de Filistijnen. Deze strijd werd uitgevochten met een duel tussen twee personen. De reusachtig grote strijder Goliath voor de Filistijnen en de jonge herder David voor de Israëlieten.

Als je dit zo ‘op papier’ ziet staan, lijkt de strijd al beslist. Dat is echter niet het geval. Met een steen doodde David Goliath en zorgde hij zo voor een overwinning. Het standbeeld laat David vlak voor deze strijd zien met de slinger die hij gebruikte om de steen af te vuren over zijn schouder.

Een replica van de David op de originele plaats voor het Palazzo Vecchio | Bron: Wikipedia

Maar deze David lijkt niet echt op een heiligenbeeld

Dat de David meer wegheeft van een Grieks beeld dan het traditionele heiligenbeeld is niet raar. Michelangelo heeft tijdens zijn opleiding veel tijd tussen klassieke beelden doorgebracht en leren tekenen door hier goed naar te kijken.

Het was de bedoeling dat David hoog op het dak van de dom van Florence op de stad zou neerkijken, maar het beeld viel in de smaak. Men wilde het ergens hebben waar het beter te zien zou zijn.

Daar had Michelangelo echter niet op gerekend. David was zo gemaakt dat zijn proporties het beste van onderaf bekeken konden worden. Zo heeft het beeld bijvoorbeeld naar verhouding erg grote handen en een groot bovenlichaam.

David van de andere kant gezien | Bron: Michelangelo, Galleria dell’Accademia (Florence)

Toen het beeld klaar was werd het dus niet hoog op een dak, maar buiten voor het Palazzo Vecchio geplaatst. Nu denk je misschien dat daar al een hele verzameling beelden van naakte mannen stond, maar dat is niet waar. Om dit beeld in het openbaar te kunnen neerzetten, moest de wet van Florence aangepast worden.

Palazzo Vecchio | Bron: Wikipedia

Was iedereen zo blij mee?

Dit grote beeld zomaar midden in de stad maakte van alles los. Hoewel het beeld veel positieve reviews ontving werd het in 1504 met stenen aangevallen en in 1527 brak David zijn linkerarm tijdens rellen in de stad. Dit komt omdat de inwoners van Florence zich identificeerden met underdog David ten opzichte van onder andere het grote Rome. David werd dus een politiek symbool in het Florence van de renaissance.

Ook recenter is David nog een keer het slachtoffer geweest van een aanval. Kunstenaar Piero Cannata hakte met een hamer een teen van het standbeeld af. Toen gevraagd werd waarom hij dit gedaan had, antwoordde de kunstenaar dat de kunstenaar en tijdgenoot van Michelangelo Paolo Veronese hem die opdracht gegeven had. De David van Michelangelo roept dus na meer dan vijf eeuwen nog steeds heftige emoties op. (KC)

Reageer op artikel:
David: Een van de bekendste standbeelden ter wereld met een bijzonder verhaal
Sluiten