Froot.nl
Froot.nl Article 17 aug 2010

Acht dingen die je niet wist over Albert Einstein

Ja, natuurlijk e=mc^2. De formule die iedereen kent maar waar bijna niemand de betekenis van snapt. Die ga ik je nu ook niet proberen uit te leggen. Daarvoor hebben we wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Massa-energierelatie. Maar was je op de hoogte van de 8 onderstaande dingen?

Hij is geboren met een groot hoofd
Bij de geboorte van Albert was zijn hoofd zo groot dat zijn moeder dacht dat hij  misvormd was.  Een aantal maanden later nam het hoofd weer normale proporties aan. Alhoewel, normaal… dat big-ass brein van hem moest er natuurlijk wel in passen.

Zijn geheugen was niet zo goed als de meeste mensen denken
Uiteraard kon Einstein volledige boeken onthouden die vol stonden met wetten en formules uit de natuurwetenschappen. Maar de gewoonste zaken, zoals verjaardagen, kon hij niet onthouden. Zijn excuus was dan altijd om te zeggen ‘verjaardagen zijn voor kinderen’

Hij had een hekel aan science fiction
Echt een bloedhekel. En dat is toch gek, vooral omdat de meeste wetenschappelijke doorbraken eerst werden ‘voorspeld’ in boeken en tegenwoordig in films. Einstein moest daar niets van hebben, hij vond dat science fiction een illusie gaf van dingen die toch waarschijnlijk niet zouden gebeuren. Of in zijn eigen woorden: ‘Ik denk nooit aan de toekomst, het komt vroeg genoeg’.

Hij is gezakt voor het toelatingsexamen van zijn universiteit
In 1895 was een van de grootste denkers ooit, toen 17 jaar, gezakt voor zijn toelatingsexamen voor de Swiss Federal Polytechnical School. Hij deed het goed op onderwerpen zoals natuurkunde en wiskunde maar zakte voor geografie en en geschiedenis. Toen hem later werd gevraagd hoe dit kwam zei hij dat het te saai was en dat hij geen zin had om het correct te beantwoorden.

Hij hield er niet van om sokken te dragen
Op een jonge leeftijd kwam Einstein erachter dat hij altijd een gat maakte in zijn sokken. Daarom besloot hij om ze maar helemaal niet meer te dragen. Deze gewoonte is hem bij gebleven tot aan zijn dood.

Hij was chauffeur voor een dag
Op een dag was Einstein op weg op een speech te geven aan een universiteit. Zoals altijd werd hij gereden door zijn chauffeur. Deze chauffeur was dagelijks met Einstein in de auto terwijl hij zijn speeches instudeerde. Hierdoor kende de beste man alle speeches uit zijn hoofd.
Op die dag zei Einstein dat hij zich niet goed voelde en de chauffeur stelde voor dat hij de speech zou geven en dat Einstein ze naar huis kon rijden.
Dat ze herkend zouden worden was niet een probleem, Einstein was toen nog maar een onbekende professor. Het enige probleem was als de studenten ingewikkelde vragen zouden stellen na afloop.
Maar de speech ging verbazingwekkend goed en er kwam maar een ingewikkelde vraag van een student. De chauffeur heeft dit echter uitstekend opgelost door te zeggen: ‘dit is zo een makkelijke vraag zelfs mijn chauffeur kan hier antwoord op geven’. En dat deed hij, tot ieders verbazing

Hij was geïnspireerd door een kompass
Op jonge leeftijd kreeg Einstein, van zijn vader, een kompass voor zijn verjaardag. Na het kompass werkend te hebben gezien wilde hij precies weten wat de wetten van de natuur waren die de naald bewegen. De honger naar kennis is daarna niet meer opgehouden

Het geheim achter zijn genialiteit
Na Einsteins dood in 1955 was zijn brein verwijderd door Thomas Stoltz Harvey zodat deze het kon onderzoeken. Dit heeft hij illegaal gedaan. Later werd door Einsteins zoon toestemming gegeven om onderzoek te doen op het brein van zijn vader.

In deze onderzoeken is gevonden dat Einsteins hersenen veel meer gliacellen hadden dan gemiddeld. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de synthese van informatie binnen het brein. Ook ontbrak zijn brein aan een bepaalde rimpel (de groeve van Sylvius) waardoor de communicatie tussen cellen veel sneller verliep.

Reageer op artikel:
Acht dingen die je niet wist over Albert Einstein
Sluiten