Androgyne dame poseert als man én als vrouw, met een prachtige reden

Androgyne dame poseert als man én als vrouw, met een prachtige reden

Androgynie komt van het Grieks voor ‘man’ (ἀνήρ, aner) en ‘vrouw’ (γυνή, gyne). Het woord wordt gebruikt wanneer het om een persoon gaat die zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken heeft. Model Rain Dove (jep, zo heet ze) is androgyn en laat graag zien dat zij zowel man als vrouw zou kunnen zijn. Waarom? Om de stereotypering van geslachten te doorbreken.

In gesprek met After Ellen vertelt het model dat ze zichzelf als een ‘lelijke vrouw’ zag. “Ik voelde me niet zozeer slecht omdat ik androgyn ben, maar ik voelde me anders. Tot ik brandweervrouw werd: daar ontdekte ik de kracht van mijn twee kanten en van seksualiteit.”

Het gebeurt regelmatig dat Rain wordt aangezien voor een man. Dat klopt niet, maar ze verbetert de mensen ook niet, zegt ze tegen After Ellen. In plaats daarvan probeert ze haar voordeel uit de misverstanden te halen: “Toen ik bij de brandweer werkte dacht men dat ik een man was. Ik liet dat zo, juist omdat ik de baan hard nodig had.”
Rain voelde zich erg goed bij de brandweer en zo is het balletje gaan rollen: ze is naast model ook activiste geworden die strijdt voor haarzelf en haar mede-androgynen: “Het hele circus rondom geslachten is een sociale constructie waar je niet per se in hoeft te passen.” Zo is dat.

Dit is Rain Dove:

Ze is androgyn én activiste

Ze wil laten zien dat dat iemand in hokjes duwen niet nodig is: geslachten zijn volgens haar een sociale constructie

Door te poseren als zowel man als vrouw…

…wil ze de stereotyperingen doorbreken

Ooit vond ze zichzelf lelijk

Maar inmiddels is ze juist trots op haar lijf

En terecht, natuurlijk!

Ben je benieuwd geworden naar Rain Dove en wil je haar blijven volgen, dan kan dat via Facebook, Instagram en Twitter. Maar je kunt natuurlijk ook nog even verder scrollen:

Dat trots geen labels kent, weten we nu. En: exact datzelfde geldt ook voor liefde… Dat is namelijk voor iedereen gelijk.